Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Over twee weken valt doek voor Hanjin

Na een kleine 40 jaar komt er over twee weken waarschijnlijk een eind aan de geschiedenis van de Koreaanse rederij Hanjin Shipping, jarenlang een vaste waarde in de mondiale container top-10. Het gerechtshof in Seoul heeft bepaald dat het faillissement op vrijdag 17 februari wordt uitgesproken, tenzij schuldeisers gegronde redenen weten aan te voeren om de lopende surseance te verlengen. Die werd op 31 augustus verleend, een gebeurtenis die wereldwijd insloeg als een bom.

Onzekerheden
Het besluit van de Koreaanse rechters is mede gebaseerd op een rapport van accountantsbureau Samil PricewaterhouseCoopers (PwC). Daarin wordt de waarde van de boedel geschat op 1,6 miljard dollar. Maar volgens PwC is de waarde van Hanjin op 'going concern'-basis niet vast te stellen vanwege de onzekerheden die het bedrijf omgeven. Daarmee is de kans op een doorstart verkeken.

Grote belangen
Op last van de rechtbank zijn de afgelopen maanden een aantal grote belangen verkocht, waaronder het aandeel van 20% in de Amerikaanse terminal operator TTI aan Hyundai en de AziŰ-Noord-Amerikaroute aan Samra Midas Group. Het aandeel Hanjin is inmiddels van het bord van de effectenbeurs in Seoul geschrapt.

Oplopende druk
Gevreesd wordt dat het faillissement de druk op de noodlijdende containervaart verder zal verhogen. De banken krijgen dan immers de handen vrij om geŰxecuteerde schepen te verkopen, wat de (charter)tarieven en de marktwaarde van containerschepen verder onder druk kan zetten.

Bron: EVO

Publicatiedatum: 6-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: