Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede tweede helft van het Europese appelseizoen verwacht

Vanwege de goede kwaliteit die een langere afzet dan vorig jaar mogelijk zal maken, en vanwege de goede verkoopcijfers in heel Europa in de afgelopen twee maanden, lijkt niks een succesvol verloop van de tweede helft van het huidige appelseizoen meer in de weg te staan.
 
Zo lukte het Polen dankzij een grote exporthoeveelheid naar Servië en Wit-Rusland, om haar voorraad aan handappelen in november en december met 547.000 ton c.q. 31% af te laten nemen. In heel de EU lagen er op 1 januari 2017 nog circa 4 miljoen ton handappelen in opslag (-4,5% ten opzichte van vorig jaar).

In Duitsland lagen de voorraden en verkoopcijfers op ongeveer hetzelfde niveau als in de twee voorgaande jaren. De prijzen bleven hier dan ook verregaand stabiel. Bij het ras Braeburn was dit echter anders. Het prijsniveau daalde tegen alle verwachtingen in met met 9% vergeleken bij vorig seizoen.

De verkoop van Elstar verliep daarentegen volgens plan. De afzetprijzen en cijfers waren vergelijkbaar met die van 2015/2016. Tegelijkertijd waren er in januari met bijna 17.500 ton echter nog bovengemiddeld veel Elstar-appelen voor de verkoop beschikbaar, terwijl er in de rest van de EU juist sprake is van een tekort. Daarom kan er nog steeds op vaste prijzen gerekend worden.

De verkoop van Gala Royal verliep in Duitsland bijzonder succesvol. De afname van de voorraden verliep tot nu toe ongebruikelijk snel. Zo nam ook in de regio Bodensee de afzet mer meer dan 10% toe. Bovendien bleven de prijzen vergeleken bij vorig jaar stabiel en sinds vijf weken vertonen ze zelfs een stijgende tendens.

Wanneer de afname van de voorraden aan Elstar, Gala en Braeburn in dit tempo verder gaat, zou dit ook een positieve uitwerking kunnen hebben op de vraag naar appelen uit de Jonagold-groep.
Publicatiedatum: