Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuw afzetconsortium voor Primura-aardappel uit Bologna


Na 16 jaar ambtelijke procedures, is de oprichting van het Consorzio di Tutela Patata Bologna Dop nu eindelijk een feit. Bij het consortium zijn uitsluitend producenten en verpakkers van de Assopa telersvereniging, drie coöperaties en zes particuliere handelaren aangesloten, te weten: Apofruit Italia, Baschieri Rino, Cesac, Fuitem & Orsini Fruttaexport, Ortofrutticola Parma, Patfrut, Orsini Ercole, Pizzoli, Romagnoli F.lli. Zij hebben zich verenigd om de kwaliteit en herkomst van dit aardappelras, dat van groot belang is voor de lokale economie, te bewaken.Eén van de doelstellingen is het creëren van meerwaarde voor producenten zodat de teelt winstgevend blijft. Het ras Primura is het enige ras waarvoor de certificering geldt.


Persconferentie op 1 februari 2017 in Villanova di Castenaso (Bologna)

Het aardappelareaal in Italië beslaat 50.000 hectare, waarvan 11% gelegen is in Emilia Romagna (5.500 hectare). De regio Bologna beschikt over een areaal van 2.150 hectare, waarvan 350 hectare een B.O.B.-certificering hebben.

Jaarlijks worden er in Italië 1,5 miljoen ton aardappelen geproduceerd, waarvan 210.000 ton in Emilia Romagna en 75.000 ton in de regio Bologna. "Hoewel 11.000 ton van dit volume het certificaat mag dragen, verkopen er maar 6.000 ton van. Het overige volume wordt als traditionele aardappelen verkocht omdat de markt anders te klein is," vertelt voorzitter Alberto Zambon.

"Door voor een consortium te kiezen, betrekken we de gehele keten zodat de kwaliteit beter gewaarborgd blijft," legt Alberto Ventura uit.


Icqrf is verantwoordelijk voor de controles. Het bedrijf controleert de kwaliteit van levensmiddelen en landbouwproducten en verifieert Italiaanse producten die online verkocht worden, zoals bijvoorbeeld op Ebay, Amazon en Alibaba. Het kan een vervalst product binnen 48 uur van het internet verwijderen. Zodra een product verwijderd is, wordt de waardering van de betreffende producent naar beneden bijgesteld.Voorzitter Alberto Zambon.

Ook het nieuwe logo is gepresenteerd, twee aardappelen die de twee torens in Bologna symboliseren. "Niemand buiten ons consortium mag de naam Patata di Bologna voeren."
Zambon voegt er aan toe dat er overlegd zal worden met telers om de productie te vergroten. Het is niet altijd eenvoudig om de meerwaarde van B.O.B.-certificering duidelijk te maken maar onze Primura aardappelen zijn ideaal voor de bereiding van gnocchi en om te bakken en koken."


Persconferentie op 1 februari 2017 in Bologna

"De prijzen zijn momenteel redelijk omdat steeds meer mensen kiezen voor gecertificeerde producten. Het prijsverschil tussen een D.O.P-product en een traditioneel product bedraagt €0,05 tot €0,06, wat neerkomt op 20% tot 25%.

"Prijzen onder de €0,26-€0,27 zijn niet toereikend en we hebben een kiloprijs van rond de €0,30 nodig. We kopen goed pootgoed in via bedrijven waar we eigenlijk liever niet mee samen zouden werken omdat het  in onze sector niet om grote volumes draait. We zijn er desondanks in geslaagd een contract te tekenen met een Franse pootgoedleverancier waardoor onze productie verder zal verbeteren."

Rechts het nieuwe logo, de aardappelen symboliseren de twee torens van Bologna.

Contact:
Consorzio di tutela patata di Bologna DOP
via Tosarelli 155
40050 Villanova di Castenaso (BO)
Tel.: (+39) 051 7821709
Fax: (+39) 051 782356
Web: www.selenella.it

Publicatiedatum: 17-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: