Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Een geslaagd Zuid-Afrikaans black empowerment project

Het slagingspercentage van Black Economic Empowerment (BEE) projecten is alarmerend laag in Zuid-Afrika. Een citrusproject in Olifantsrivier in de Westkaap vormt hierop echter een uitzondering.


Cedar Citrus, een BEE citrusexportbedrijf dat in 1999 werd opgericht, heeft zijn starterslening inmiddels afbetaald aan de Industrial Develoment Council en breidt zijn activiteiten momenteel uit door de aankoop van nieuw land. In 2015 exporteerde het bedrijf 1.500 ton citrus van zijn eigen 36 hectare grote plantage en behaalde hiermee een jaaromzet van €828.000.

Cedar Citrus is een joint venture van 32 werknemers en ALG Estates. Beide partijen bezitten ieder 50% van het bedrijf. Om financieel onafhankelijker te worden, hebben de werknemers besloten de productie uit te breiden om grotere volumes te kunnen exporteren. Er zijn 92 hectare aangekocht waar een nieuwe plantage zal worden aangelegd.


Hun werkgever ALG Estates is zelf een citrusexportbedrijf en heeft Cedar geholpen met het realiseren van de plannen. "Voortdurende begeleiding, in-house training en onderdeel zijn van een exportketen zijn de belangrijkste factoren om een onderneming zoals deze te laten slagen," legt ALG Estates-directeur Gerrit van der Merwe uit.

Vader en zoon van der Merwe 

"Cedar Citrus wordt beheerd als één van onze productielocaties en krijgt jaarlijks deskundig advies van externe specialisten op het gebied van de citrusteelt. Dit is essentieel om ziekten en plagen te kunnen beheersen en voor de algehele gezondheid van de plantages. We verzorgen ook de administratie, HR en boekhouding. Alle 32 aandeelhouders zijn bovendien werkzaam in de productie, verwerking, verpakking, marketing en administratie. Drie van hen bekleden posities in het middenkader en twee zijn er directeur. Op deze manier groeien zij mee met het bedrijf en kunnen zij zelfstandig worden.""De laatste paar jaar is Cedar Citrus de meest winstgevende plantage van al onze 6 teeltlocaties gebleken. Er worden vooral easypeelers geteeld zoals Morr en Orr en Navels, die geëxporteerd worden naar Noord-Amerika en Europa en ook op de lokale markt verkocht worden," aldus Van der Merwe.

Gedurende de eerst fase van zijn uitbreiding zal Cedar Citrus 20 hectare met nieuwe, populaire rassen voor de exportmarkt aanplanten. Hiervoor dient de infrastructuur uitgebreid te worden met bijvoorbeeld arbeiderswoningen, elektriciteit, drainage en irrigatiesystemen. Het duurt vijf jaar voordat de nieuwe plantage volledig productief is en tien jaar voordat de eerste winst verwacht kan worden. De regio Westkaap heeft Cedar Citrus uitzonderlijke prestatie beloond met een sproei-installatie, krattenwagens, een trailer en een splinternieuwe tractor.

 
Voor meer informatie:
Gerrit van der Merwe
Cedar Citrus Ltd
Tel: 082 569 8787
gerrit@algestates.com

Publicatiedatum: 3-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: