Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Renaat Kuipers, ex-directeur Veiling Haspengouw:

"We hadden veel duidelijker moeten zijn in leveringsplicht telers"

Tholen - In september 2014 verliet Renaat Kuipers Veiling Haspengouw. Volgens hem was het de grootste uitdaging om alle partijen tevreden te houden. "Een coöperatie is een bijzonder aparte structuur. Je hebt aandeelhouders, leveranciers, producenten en klanten. Leveranciers zijn tegelijkertijd ook aandeelhouders en dat maakt het extra moeilijk. Het is ruim twintig jaar goed gegaan, maar misschien ben ik te lang gebleven." Speciaal voor AGF en Primeur deed hij zijn verhaal. Momenteel is hij werkzaam bij POM Vlaams-Brabant.

Moeilijke samenwerking
Niet lang nadat Renaat was weggegaan, ging Veiling Haspengouw de samenwerking aan met Univeg. De horizontale bundeling van fruit werd hierdoor geïntegreerd in een verticaal netwerk. "De combinatie beursgenoteerd bedrijf en coöperatie was moeilijk. Dat had ik wel verwacht. De samenwerking met Baywa was vergelijkbaar. Dat liep ook mis omdat beide bedrijven tegenstrijdige belangen nastreefden."BFV – Haspengouw – fusie was bijna rond
Momenteel zijn er plannen dat Veiling Haspengouw wordt overgenomen door de Belgische Fruitveiling. "Een samenwerking met BFV was niet nieuw. In 2012 was de fusie bijna rond. De papieren waarin de samenwerking werd beschreven lagen al klaar. Dit voorstel hadden Filip Lowette en ik samen opgesteld. De respectievelijke raden van bestuur waren akkoord .Toentertijd was al bekend dat BFV op den duur zou moeten verhuizen naar een andere locatie, en ze zouden daarvoor een gepaste vergoeding ontvangen. Deze zou gebruikt kunnen worden voor een fusie. De toenmalige minister van Landbouw en de burgemeester besloten echter toen om niet mee te investeren in een samenwerking van twee veilingen. Zonder subsidies hebben de raden van bestuur besloten om het traject gedeeltelijk 'on hold' te zetten. Veiling Haspengouw heeft daarna voor een samenwerking met Univeg geopteerd ."

Minder trouw
In de loop der jaren zag hij dat leden van Veiling Haspengouw steeds minder trouw werden. "Het bestuur heeft te veel toegelaten naar de telers. Men was te tolerant met de verkoop naast de veiling. Er werd wel aangeleverd, maar ook heel veel rechtstreeks verkocht en geëxporteerd naar Rusland. Telers konden makkelijk 'bulk' leveren aan de handel en vroegen zich steeds vaker af waarom ze dat nog via de veiling moesten doen. Ze werden goed betaald. Daar zijn we veel te makkelijk in geweest, we hadden veel duidelijker moeten zijn in leveringsplicht."

Meer lezen over Renaat en hoe hij terugblikt naar zijn tijd tussen het hardfruit? Dat lees je in de Primeur van februari.

Voor meer informatie:
Renaat Kuipers

Publicatiedatum: 3-2-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Beste Renaat, persoonlijk vind ik dat je veel lef hebt om je nog in de sector te begeven. Ik denk dat de enige reden van het faillissement van Veiling Haspengouw jouw wanbeleid is. Het gat dat je geslagen hebt met je fruitverwerkende bedrijf Frutti Fresh en je verpakkingsbedrijf H-Pack kon nog niet gevuld worden indien alle Belgische telers zich bij Veiling Haspengouw hadden aangesloten. Ondoordachte inversteringen zijn de ondergang geworden van ooit Belgisch grootste veiling. Een jammere zaak maar zoals Tony zegt zou een mea culpa hier eerder op zijn plaats zijn.
Gert Peeters , Sint-Truiden (email) - 4-2-2017 16:05:34


Een mea culpa was hier meer op zijn plaats geweest!
Ik herinner me dat VH zelf export deed naar Rusland?
Of het nu een beursgenoteerde of coöperatieve vennootschap is, iedere aandeelhouder verwacht een dividend of meerwaarde. De telers van VH krijgen als ze braaf zijn hun aandelen terug de komende 10 jaar!

Tony Derwael
Derwael Tony, Borgloon - 3-2-2017 15:58:43


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: