Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische aardbeiensector blijft groeien

Volgens Mahmoud Diab, technisch consultant voor Nabat Wadi, ELNILE, wordt de Egyptische aardbeiensector met de dag sterker. "Het aardbeienseizoen is nog in volle gang. Ons bedrijf is begonnen met de ontwikkeling van rassen zoals Fortuna, Vienna en Winter Star."

"Het seizoen duurt van november tot januari. Wij telen verschillende rassen waaronder Red Merlin, uit het Redeva verdelingsprogramma van Total Berry, en Fortuna en Elyana die afkomstig zijn van het Amerikaanse Ekland Marketing. Deze rassen worden geteeld voor de Europese markt en het Verenigd Koninkrijk. Red Merlin wordt alleen in Egypte geteeld en dat is gunstig voor het Verenigd Koninkrijk. We hopen tot eind maart te kunnen exporteren."

Hoewel sommige Marokkaanse bedrijven door Spaanse investeerders worden geholpen met het uitbreiden van hun productie door nieuwe rassen te introduceren, is Nabat Wadi hier niet van afhankelijk. "Wij zijn een groot bedrijf en we beschikken over een groot areaal. Onze Egyptische telers produceren aardbeien in de regio Midian en hebben bedrijven met een gemiddelde oppervlakte van zo'n 4 hectare," legt Diab uit.



Diab vertelt dat hij in 1985 is gestart met de aardbeienteelt. De groei van de Egyptische aardbeiensector te danken is aan rassen uit Californië en Florida. Verder is er vooruitgang geboekt op het gebied van kunstmatige koude uren, vroege rassen, het testen van nieuwe rassen, de teelt op kokosvezel en in groeizakken, bodemsolarisatie, kasbouw, IPM en biologische gewasbescherming.



"We hebben zelfs biometrische controles ontwikkeld. De aardbeienteelt is veel geavanceerder geworden. We werken met hoge kwaliteitseisen om aardbeien voor de Europese markt te telen. We beschikken over certificaten zodat we grotere volumes dan onze concurrenten kunnen produceren."

Bovendien worden in Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten andere rassen geteeld en zijn de programma's ook verschillend. "We concurreren met Frankrijk op het gebied van de programma's, sector, productie, kwaliteit en kenmerken. Ons programma is zeer goed voor de rassen die wij telen. We telen per hectare verschillende rassen waardoor we een gevarieerde opbrengst hebben. Het klimaat in Frankrijk is ook totaal anders dan dat in ons land."

Het weer vormt de grootste uitdaging voor Nabat Wadi. In Noord-Egypte worden de aardbeien in kassen geteeld. Diab benadrukt het belang van nieuwe aardbeienrassen zodat Egypte zijn concurrentiepositie ten opzichte van andere aardbeienproducenten kan versterken. Tot slot is er behoefte aan plastic tunnels.

Voor meer informatie:
Dr. Mahmoud Diab
Nabat Wadi Valley
Tel: 00202-3852-1377
Email: mahmouddiab797@gmail.com

Publicatiedatum: