Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Normaal citrusseizoen verwacht met hier en daar kleinere volumes

Gevolgen droogte nog merkbaar in noordoosten van Zuid-Afrika

De meeste citrustelers in Zuid-Afrika verwachten een beter seizoen dan vorig jaar toen de droogte zorgde voor kleinere volumes met uitzondering van die in de regio's Onderberg en Letsitele Vallei. 

"Vorig jaar was de situatie kritisch," vertelt John Edmonds van de Citrus Growers Association Zuid-Afrika. "Het is nog vroeg maar de vooruitzichten voor dit seizoen zijn zeker beter, maar we zijn nog niet volledig uit de problemen."

Carel van Rooyen, directeur van Impala Citrus, dat citrus verwerkt in Loskop Vallei, Limpopo, verwacht dat de volumes in deze regio groter zullen zijn dan die van vorig seizoen. "We verwachten een gemiddeld seizoen. Telers hebben mij verteld dat de kalibers mogelijk iets kleiner zijn. Er is twee keer zoveel regen gevallen als vorig jaar deze tijd en Loskop Dam is voor ongeveer 60% gevuld."
In het oosten, in Onderberg/Malelane, in de provincie Mpumalanga, is de droogte nog niet onderbroken, hoewel de regen aan het einde van het seizoen heeft gezorgd voor een goede waterstand in de Crocodile rivier. Tijdens de vruchtzetting kampten lokale telers echter nog met strikte waterbeperkingen, waarbij hun waterrantsoen met 85% beperkt werd vanwege de droogte. "Tegen die tijd stonden ook de eigen irrigatiedammen van de telers droog, wat zijn weerslag gehad heeft op de vruchtzetting. We denken dat de productie van Delta Valencia zo'n 15% tot 20% lager zal uitvallen en de volumes grapefruit zullen naar verwachting 10% kleiner zijn," vertelt Cornel van der Merwe van Bosveld Sitrus.

In Citrusdal in de Westkaap hebben gunstige weersomstandigheden tijdens de vruchtzetting gezorgd voor een uitstekende start van het seizoen. Piet Smit, van Favourite Fresh Export, legt uit dat de watervoorraden groter zijn dan vorig jaar, wat mede te danken is aan een beter waterbeheer. Er worden geen kleinere kalibers verwacht en de volumes zullen mogelijk groter zijn dan die van vorig seizoen, waarbij een stijging van 7% in de Navelproductie verwacht wordt en 5% in de categorie easypeelers.


Voor meer informatie:
John Edmonds
Citrus Growers Association of Southern Africa
Tel: 083 232 3161 

Carel van Rooyen
Impala Citrus
Tel: +27 (0) 21 110 0900

Cornel van der Merwe
Bosveld Sitrus
Tel: +27 82 784 7859

Piet Smit
Favourite Fruit Exports
Tel: +27 22 921 2636

Publicatiedatum: 2-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: