Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Achter fruitig kraamcadeau schuilt divers familiebedrijf

Tholen – "Ik krijg heel veel leuke reacties op de kraamfruitmand", vertelt Paulien Okkerman. "Ik probeer altijd originele fruitmanden te maken. Nu het zo aanslaat, gaat het zeker een vervolg krijgen." Originele fruitmanden zijn een klein onderdeel van een bredere bedrijfsvoering. Die bestaat uit Fruitteeltbedrijf Van Rossum en Plattelandswinkel De Haarse Gaard met een breed assortiment aan verse producten. Die combinatie bestaat al meer dan vijftig jaar.



Interessant afzetgebied
In de plattelandswinkel is naast fruit uit eigen boomgaard van alles te koop: diverse soorten streekgroenten, aardappelen, appeltaarten, appel pastila, meelproducten, eieren, streekbiertjes, streekijs, vruchtensappen, vruchtensecco's, vlees van Hollands Wild, etc. De winkel is namelijk in de loop der jaren een steeds belangrijker onderdeel geworden van de bedrijfsvoering. De stadsuitbreiding van Utrecht speelt daarin ook een rol. "Onze winkel zit aan de rand van Leidsche Rijn, wat voor ons een heel interessant afzetgebied is", vertelt Paulien. Er wonen veel jonge mensen en gezond eten is in opkomst, vertelt zij verder. "Die willen we proberen te bereiken. Een groot deel van de marketing gaat via social mediakanalen en het adverteren op internet. Mond-tot-mond-reclame is ook heel belangrijk, net als het organiseren van een plukdag bijvoorbeeld. Afgelopen jaar was dit een enorm succes."



(Hagel)schade
Het zelf afzetten maakt een belangrijk deel uit van de inkomsten en dat blijft ook groeien. Op dit moment komt ongeveer een derde van de omzet uit eigen verkoop, twee derde via handelaren. Ook als de kwaliteit minder is, brengen ze de handel niet meteen naar sapfabrikanten. "Appels met kleine (hagel)schade bieden we in voordeelzakken aan en dat nemen veel klanten mee. Buiten het plekje dat erop zit, is het gewoon een goede appel om moes van te maken, een appeltaart van te bakken of gewoon te eten. Dat communiceren we en dat werkt," aldus Paulien.



Opbouw
Toon van Rossum startte het fruitteeltbedrijf circa 70 jaar geleden aan de Thematerweg 8 te Haarzuilens. Hij bouwde daar zijn huis met bijbehorende schuur en begon er zijn boomgaard. Ongeveer 20 jaar later begon hij vanuit die schuur met de verkoop van zijn aardappelen en fruit aan consumenten. Zoon Nico zette samen met zijn vrouw Janny het bedrijf voort: Nico de boomgaard en Janny de winkel. Sinds een aantal jaar is hun zoon Tony ingestapt in de maatschap en bouwt de derde generatie Van Rossum, letterlijk en figuurlijk, aan de toekomst. Tony bouwde een nieuwe winkel op het erf, Plattelandswinkel De Haarse Gaard, die hij samen met zijn vriendin Paulien Okkerman runt. Deze nieuwe boerderijwinkel is geopend sinds 1 mei 2014, de geboortedag van Toon van Rossum.

Voor meer informatie:
Plattelandswinkel De Haarse Gaard/Fruitteeltbedrijf Van Rossum
Paulien Okkerman
Thematerweg 8
3455 SN Haarzuilens
T: 06-54 33 84 22
M: )6-21 24 48 23