Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Morrisons neemt aardappelpakstation over

Online supermarktsegment krijgt in 2025 marktaandeel van 20%

Auchan opent eerste Auchan Supermarché in Frankrijk 
Auchan heeft zijn eerste vestiging geopend onder het Auchan Supermarché-merk. In het vierde kwartaal van 2016 kondigde de retailer de plannen aan om alle ketens onder een merk te laten opereren. De vestiging die nu in Saint Germain lès Corbeil in de omgeving van Parijs is geopend, was voorheen een Simply Market-vestiging. Er worden na deze opening in de eerste helft van 2017 nog dertien andere locaties geopend. De eerste winkels zijn bedoeld als testwinkels. Bij Auchan Supermarché is in het ontwerp een grotere nadruk gelegd op versproducten. (igd.com)

Online supermarktsegment krijgt in 2025 marktaandeel van 20%
In de komende tien jaar gaat de online supermarktsector mogelijk vijf keer zo groot worden. Amerikaanse consumenten gaan volgens analisten met 2025 meer dan $100 miljard (€92,0 miljard) uitgeven aan thuisbezorging. Een verslag van het Food Marketing Institute en Nielsen wijst erop dat het online segment waarschijnlijk steeds meer marktaandeel in de komende tien jaar over zal nemen van fysieke winkels. De groei van dit aandeel wordt geschat op 20%. (cnbc.com)

VK: Winsttoename voor Ocado
Ocado had in 2016 een winsttoename van 3,3%. De bruto winst van de online supermarkt kwam neer op £84,3 miljoen (€97,9 miljoen). De omzet over het hele jaar steeg met 13,6% tot £1,27 miljard (€1,47 miljard), hoewel deze groei in het vierde kwartaal afnam met 13,1%. Ocado heeft op dit moment overleg met een aantal internationale retailers over het gedeelde gebruik van Ocado's "Smart Platform"-technologie. (Reuters)

Rusland: O'Key Group heeft in 2016 omzetgroei van 7,6%
De Russische retailer O'Key Group had in 2016 een netto omzetgroei van 7,6%. De omzet nam toe van RUB 160,3 miljard (€2,5 miljard) tot RUB 172,5 miljard (€2,7 miljard). In het vierde kwartaal steeg de netto omzet met 4,8% van RUB 47,2 miljard (€730 miljoen) in 2015 tot RUB 49,5 miljard (€770 miljoen) in 2016. De discountketen DA! van de O'Key Group groeide dit jaar het meest. (esmmagazine.com)

Afrika: Choppies breidt uit
Ondanks de wisselvallige jaarresultaten van 2016 gaat het in Botswana gevestigde Choppies in alle landen waar de keten actief is uitbreiden. De keten is van plan om 45 nieuwe vestigingen te openen. Er wordt met name gericht op de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal, terwijl ook tien vestigingen in Zambia en een paar winkels in Zimbabwe worden geopend. In 2016 had Choppies een afname in like-for-like-omzet van 4,5%. (igd.com) 

Australië: Aldi opent 14 nieuwe winkels
Aldi is van plan om dit jaar 14 winkels te openen. Daarmee worden 350 banen gecreëerd en komt het totale winkelnetwerk van de keten in Australië neer op 33 vestigingen. De eerste winkel wordt ergens in de eerste twee maanden van 2017 geopend in Morley. Ook worden er winkels geopend in Cockburn, Lakelands, South Fremantle, Spearwood, Banksia Grove en Secret Harbour. De locaties van de overige zeven winkels zijn nog niet bekend gemaakt. (thewest.com.au)

De kortste wachttijd van het Verenigd Koninkrijk
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de wachttijd bij Sainsbury's het kortst is. De rijen zijn het langst bij Asda. Over het algemeen zijn de kassa's van de Britse supermarktsector in 2016 sneller geworden ten opzichte van 2015. Waitrose heeft met het versnellen van zijn kassarijen de meeste vooruitgang geboekt. (mirror.co.uk

Afrika: Shoprite en Steinhoff overleggen over fusie
De beursgenoteerde retailers Shoprite en Steinhoff zijn nog steeds in gesprek over een mogelijke fusie. De bedrijven gaven onlangs aan nog steeds in onderhandeling te zijn over de mogelijke overdracht van Steinhoff's activiteiten in Afrika. In december werd bekend dat Shoprite en Steinhoff van plan waren om onder de naam Retail Africa een joint venture op te zetten. (iol.co.za)

Carrefour wil beursgang voor Braziliaanse tak
Carrefour wil misschien al in het tweede kwartaal van 2017 een beursgang organiseren voor zijn snel groeiende Braziliaanse tak. De beursgang zou eind april plaat moeten vinden, waarbij Carrefour de waarde van de aandelen van de Braziliaanse unit zou willen plaatsen op 25% boven de marktwaarde van 14,5 miljard (€4,3 miljard). (Reuters

VK: Morrisons neemt pakstation in Carnoustie over
Morrisons en Farmcare hebben een leveringsovereenkomst gesloten, waarmee onder andere het pakstation van Farmcare in Carnoustie wordt overgenomen. De faciliteiten in Carnoustie worden gebruikt voor het verpakken, sorteren en opslaan van aardappelen voor de klanten van Morrisons. (montrosereview.co.uk)

Zuid-Amerika: Censosud verwacht jaaromzet van $16,5 mld
De Latijns-Amerikaanse retailer Cencosud verwacht een jaaromzet van $16,5 miljard (€15,3 miljard). De retailgroep gaat hiervan uit dankzij de verbeterde resultaten bij zijn verschillende business units, de toegenomen groei in het online segment en de uitbreiding van het winkelnetwerk. Ook zijn de economische vooruitzichten van Zuid-Amerika verbeterd, wat met name geldt voor Argentinië, Brazilië en Peru. Deze trend zorgt voor nog meer stimulans bij de business units, aldus Censosud. (Reuters)

VS: Albertsons' ontwikkelingen sinds de overname van Safeway
Albertsons heeft twee jaar geleden de overname van Safeway afgerond. Het bedrijf heeft onlangs de ontwikkelingen sinds de overname toegelicht. Sinds januari 2015 is het werkleger van Albertsons met 10% toegenomen door 26.000 nieuwe banen. Verder zijn er 23 nieuwe vestigingen geopend en zijn er 151 winkels overgenomen. Albertsons is sinds de fusie de tweede grootste supermarktketen van de VS. (drugstorenews.com

Griekenland: Sklavenitis mag Marinopoulos overnemen
Sklavenitis heeft toestemming gekregen van de Griekse mededingingsautoriteit om Marinopoulos over te nemen. Hierdoor wordt Sklavenitis een van de grootste retailers van Griekenland. Er is echter wel als voorwaarde gesteld dat Sklavenitis 22 winkels moet overdragen en dat het bedrijf de huidige overeenkomsten tussen Marinopoulos en lokale telers in stand moet houden. Als Sklavenitis de overname eenmaal heeft voltooid, kunnen leveranciers nog slechts aanspraak maken op 50% van de schulden die Marinopoulos nog aan ze moest betalen. (igd.com)

Mega Image breidt verder uit in Roemenië
Mega Image gaat in 2017 verder uitbreiden. In 2016 had de retailer al 50 nieuwe winkels geopend. Mega Image gaat waarschijnlijk voor het eerst vestigingen openen in de stad Cluj. Tot nu toe was de keten uitsluitend actief in een straal van 250 kilometer rondom de hoofdstad Boekarest. Mega Image denkt dat de toenemende consumptie in Roemenië op de korte termijn aan zal houden, waarmee de keten zijn omzetgroei wil stimuleren. (igd.com)

Supermarkten ramen lagere omzet in Brazilië
Braziliaanse supermarkten hebben hun prognose voor de omzet van dit jaar omlaag bijgesteld. Dit is een reactie op de huidige trend waarin Braziliaanse consumenten hun besteedbaar inkomen vooral gebruiken om schulden af te betalen, nu het land in een zware recessie zit. De industriegroep Abras zei dat de omzetvolumes in de eerste 11 maanden van 2016 met 4,7% waren gedaald. In 2015 nam de omzet van de Braziliaanse supermarktsector af met 1,2%. (Reuters

Publicatiedatum: