Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Van Dam: meer ruimte voor GMO-technieken

Het genetisch manipuleren van gewassen en met name de CRISPR-Cas9 techniek biedt kansen op tal van gebieden. Dat vindt staatssecretaris Van Dam. "De ontwikkeling van zaden of gewassen die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid", geeft hij als voorbeeld.

Het gaat om nieuwe manieren van genetische manipulatie. Bij cisgenese en bij de CRISPR-Cas9 techniek is het mogelijk geen soortvreemd DNA in te brengen. Het brengt een discussie op gang: is dit een nieuwe vorm van versneld veredelen of is het genetische manipulatie en moet dit zodanig behandeld worden?

In een Kamerbrief gaat staatssecretaris hier meer op in. Hij pleit voor minder verplichtingen uit Europa. Tenminste, als de nieuwe veredelingstechniek producten voortbrengt die niet meer risico's met zich meebrengt dan traditioneel veredelde gewassen. "De veiligheid zal van geval tot geval moeten worden beoordeeld. Een generieke uitspraak over de veiligheid van de techniek CRISPR-Cas9 is momenteel niet mogelijk."

Wel ziet hij grote kansen voor de techniek. "De verwachting is dat in de toekomst deze techniek een zeer brede toepassing zal hebben. e mondiale ontwikkelingen op het vlak van innovaties in de (landbouw)biotechnologie, waaronder nieuwe technieken zoals CRISPR-Cas9, gaan razendsnel en kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren."

Publicatiedatum: 1-2-2017

  

Reacties:


Word de produktie van deze zaden ook aangegeven op de verpakingen .
dat de consument zelf mag bepalen ja of nee we eten deze groente ??!!
Ik ben er zwaar tegen !!
Johnny Tielrooy, Vantaa Finland (email) - 1-2-2017 12:29:38


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: