Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bessenoogst in Baden-Württemberg daalt

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg oogstte men in 2016 met 8.200 ton zo'n 9 procent minder bessen dan in 2015, meldt de Duitse website Proplanta.de. Ook het areaal nam voor het eerst sinds de invoering van het officiële bessenonderzoek in 2012 met 7 procent af naar 1.601 hectare, zo stelt het Duitse Bureau voor de Statistiek vast.

Aan de areaalafname droeg vooral de duidelijke teeltafname van de zwarte bes naar 607 hectare (-98 hectare) bij en de afname van de frambozenteelt in de vollegrond naar 242 hectare (-32 hectare). Daarmee nam de vollegrondsteelt van frambozen reeds voor het tweede jaar op rij af. De teelt van frambozen onder folietunnels of in kassen nam daarentegen toe naar 44 hectare (+6 hectare).

Het areaal van rode en witte aalbessen is met 348 hectare grotendeels stabiel gebleven, net zoals dat van kruisbessen (127 hectare) en bramen (83 hectare). Maar ook minder geteelde bessensoorten zoals aroniabessen (19 hectare) of kiwi's (15 hectare) doen het prima in de deelstaat. De belangrijkste gebieden voor de bessenteelt liggen in het zuidelijk Rijngebied, aan de Bodensee en in de regio Heilbronn.

Met een oogst van 2.900 ton (+11 procent) maakten rode en witte aalbessen meer dan één derde van de geproduceerde bessenhoeveelheid uit. Daarmee hebben ze de zwarte bes van de eerste plaats verdreven. De omvang van de zwarte bessenoogst nam ten opzichte van 2015 met één vijfde af naar ongeveer 2.400 ton. Van de frambozen uit vollegrondsteelt oogstte men circa 1.000 ton (-10 procent).

Ook bij bramen was er sprake van een sterke oogstafname (-31 procent) naar nog maar 440 ton. Dit was vooral te wijten aan aantasting door de Aziatische fruitvlieg. Van de 456 bedrijven die in de deelstaat bessen telen werken er 38 volgens ecologische criteria. Zij teelden op 101 hectare zo'n 2.400 ton bessen.
Publicatiedatum: