Grotchampignon uit Riemst nieuw Vlaams streekproduct
Aan het einde van de zomer worden de gangen waar er geteeld zal worden voorbereid. Dan worden compostzakken met broed in lange rijen of in broedkisten geschikt. Onder een dekzeil kan het mycelium zich verspreiden. Na een 5-tal weken wordt het mycelium bedekt met een laag teelaarde, bestaande uit veengrond en mergel. Nu kunnen de champignons langzaam doorgroeien. Pas na 6 weken tot 2 maanden oogst men de witte en kastanjechampignons. Dagelijks moeten de champignonbedden gecontroleerd worden: hebben ze de juiste temperatuur, de juiste vochtigheid ... Nadien volgen nog een drietal oogsten of "vluchten". Dan gaat de grot opnieuw met rust voor een natuurlijke zelfreiniging.
VLAM start het nieuwe jaar opnieuw met een erkenningsronde voor Vlaamse traditionele streekproducten. Vijf mooie tradities, met uiteenlopende smaken en herkomst, worden toegevoegd aan de lijst: Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, geutelingen, Limburgse leverworst en grotchampignons uit Riemst.
Meer info:
Dirk Jackers
Avergat 14
3770 Riemst
0477 - 76 87 29