Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

18 bananenplantages vanwage chemicaliën misbruik gesloten

Autoriteiten in de Noord-Laotiaanse provincie Bokeo hebben de activiteiten van 18 door China ondersteunde bananenplantages stopgezet, nadat ze ontdekten dat de regelgeving - betreffende het gebruik van landbouwchemicaliën - grof geschonden werd.

"De Chinese bedrijven verwoesten het milieu met hun zware chemicaliëngebruik", meldde een provinciale ambtenaar. "De bedrijven hebben ook bananenbomen geplant in gebieden waar dat niet is toegestaan. De Chinese investeerders planten ook buiten de gebieden waar ze toestemming van de overheid nodig hebben. Daarom is het planten [nu] verboden." Het verbod trad begin 2017 in werking en geldt voornamelijk voor de bananenplantages in de districten Tonpheung en Huayxai. Met steun van de Chinese investeerders zijn de bananenplantages overal in Laos opgedoken, maar de milieueffecten worden vooral in de noordelijke provincies, zoals Bokeo, gevoeld. In plaats van de lokale 'kuay nam'-banaan te telen, produceren de Chinese plantages de Cavendish.

Hoewel de Cavendish de populairste banaan is, is voor de teelt in de noordelijke provincies een overvloed aan beschermingsmiddelen, herbiciden en meststoffen nodig om de productie te stimuleren en om de 28 ziekten en 19 insecten die graag bananenplanten aanvallen, te weren. Dankzij het gebruik van chemicaliën kunnen de bananenplantages gedijen, maar de stoffen hebben ook in het grondwater gelekt en de duizenden plastic verpakkingen waar de chemicaliën in verpakt werden, liggen over het land verspreid. De vervuiling wordt zelfs verantwoordelijk gehouden voor een overlijdensgeval.
Publicatiedatum: