Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
NK snertkoken met aandacht voor knolselderij

Op zaterdag 28 januari j.l. vond bij het knolselderijbedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg voor de zesde maal het NK Snertkoken plaats, tijdens het door hun georganiseerde SnertEvent. Vele bezoekers kwamen op dit evenement af, waardoor door de vele geparkeerde auto's goed zichtbaar was dat er iets te doen was aan de anders zo rustige Zuidervaart in Zuidschermer. Op het evenement met als doel heel Nederland aan de knolselderij te krijgen, was ook een leuke streekmarkt aanwezig met een goed afspiegeling van alle streekproducten uit het gebied boven Amsterdam. Van natuurlijk knolselderij tot rundvlees en van spruiten op stam tot honing en jam van de producenten zelf. Zelfs het brood (met o.a. knolselderij) werd ter plekke vers gebakken.Om 10 uur werd het startsein gegeven door wethouder Nagengast van gemeente Alkmaar. Daarna konden de deelnemers hun groente bij de stand halen van de Schermer Schatten, zijnde de producenten en producten uit de voortuin van Alkmaar.

Om het Nederlands kampioenschap snert-koken werd door 14 gepassioneerde koks gestreden en de jury, met Wim Kaspers, Martin van Bourgonje, Ronald Giphart, Mascha Lammes, Fons Hesseling en Rinus Kalverboer, had de zware taak om uit al deze heerlijk snert, DE lekkerste uit te kiezen.Ondertussen werd het publiek verwend met lekkere gerechten met knolselderij. Er was knolselderijcake, knolselderijsalade, knolselderijsoep, knolselderij-ijs en ook pasta van knolselderij om te proeven. Knolselderij als pastavervanger gebruiken is uitermate geschikt voor mensen met glutenallergie, maar ook is knolselderij qua koolhydraten een goede vervanger voor aardappelen in stamppotten.  
 
Vele mensen gingen in gesprek met de telers en producenten van deze producten, die voor deze dag hun werkzaamheden op hun eigen bedrijf even lieten voor wat het was. Puur om de liefde voor hun producten te delen met de bezoekers.Het NK Snertkoken werd dit jaar weer gewonnen door Ineke Luybé. Zij heeft het gepresteerd om twee keer achter elkaar de jury te overtuigen, dat zij de lekkerste snert kan koken. Deze keer natuurlijk met een ander recept. Zij heeft hiervoor bewust gekozen om zoveel mogelijk producten uit het gebied te gebruiken, zoals de groente, het vlees (runder-klapstuk) en zelfs de melk die erbij geserveerd werd. "Wie maakt de lekkerste knolselderijsalade?", was een extra uitdaging die de kokers als opdracht mee hadden gekregen. Deze prestatie werd door kok Paul Zwart uit Alkmaar gewonnen

Het was een smakelijke, gezellige en leerzame dag voor velen. Volgend jaar wordt het SnertEvent wederom gehouden op de laatste zaterdag van januari, zijnde 27 januari 2018, waar iedereen van harte welkom is.
 


Publicatiedatum: 31-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: