Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Campagne tegen GGO-teelt in Nieuw-Zeeland

Vertegenwoordigers van Nieuw-Zeelandse teeltgebieden die nu nog geheel vrij zijn van GGO-producten hebben een oproep gedaan aan de Maori-partij. Ze willen dat deze politieke partij de Nieuw-Zeelandse overheid tegenhoudt om lokaal gezag te ontbinden dat nu er nog voor zorgt dat er in deze regio's geen GGO-producten mogen worden geteeld.



Volgens een aantal telers lopen GGO-vrije regio's in Hastings District, Far North, Whangarei en Auckland een groot risico als de Maori-partij deze plannen van de overheid niet tegenhoudt. "De veranderingen die de minister van milieu, Nick Smith, door wil voeren zouden ervoor zorgen dat alle rechten van de regio's met betrekking tot eigen beleid worden weggenomen. De regio's zouden niet meer hun eigen lokale economie en natuurlijke omgeving kunnen beschermen," aldus een woordvoerder van Pure Hawkes Bay in een persverklaring."Onder clausule 360D van Resource Management Act kan de overheid regio's ervan weerhouden om hun eigen beslissingen te maken met betrekking tot belangrijke onderwerpen, zoals of de regio's GGO-vrij moeten blijven." De regio's verzetten zich daarom tegen dit voorstel en zijn een social media-campagne begonnen om de Maori-partij op te roepen zich in te zetten door de lokale democratie en het recht om GGO-vrij te kunnen zijn. In een videoboodschap spreken een aantal kopstukken van de gemeenschap, zoals burgemeesters, telers en exportbedrijven zich uit tegen de plannen van de Nieuw-Zeelandse overheid. 



De video wordt ingeleid door de voorzitter van Ngati Kahunaungu, Ngahiwi Tomoana. Verder is de video tot stand gekomen met medewerking van voormalig All Black-voorzitter Taine Randell, Hastings-burgemeester Lawrence Yule, raadsman van Auckland en voormalig locoburgemeester Penny Hulse, burgemeester Sheryl Mai van Whangarei, locoburgemeester Tania McInnes van Far North , regionale raadsvoorzitter Rex Graham van Hawke's Bay en een aantal lokale telers en exporteurs. Vlak voor kerst liet de Maori-partij aan minister Smith al weten dat de partij tegen de nieuwe clausule is als dit zou leiden tot overheidsmogelijkheden om GGO-teelt toe te staan in de GGO-vrije regio's. Ngati Kahunaungu-voorzitter Ngahiwi Tomoana zei dat hij erop hoopt dat de overheid en de Maori-partij gaan luisteren naar de mening van de regio's. "We hebben een plicht om ons volk te voorzien van goede producten van een mooi land maar dan wel vrij van genetische modificaties. We werken schouder aan schouder met al onze gemeenschappen samen om ervoor te zorgen dat niemand deze rechten van ons afpakt," aldus de voorzitter.

Voormalig All Black-aanvoerder Taine Randell heeft nu zijn eigen bedrijf Kiwi Garden. Volgens hem zou de nieuwe clausule funest zijn voor de waarde van de export van lokaal geteelde producten.



"Onze buitenlandse klanten willen geen genetisch gemodificeerde producten. Ze willen hun kinderen geen GGO-producten voeren. Dit zou onze mogelijkheden op de markt en ons concurrerend vermogen vernietigen."

Auckland-raadslid en voormalig locoburgemeester Penny Hulse zegt dat het recht op keuzevrijheid geen gevolgen heeft op de productie van medicijnen, wat de overheid wel beweert. Volgens Hulse is de productie van medicijnen uitgesloten van het regionale beleid om de teelt van GGO-producten te weren. "We willen Auckland vrij houden van GGO-teelt wat betreft voedingsmiddelen. We vormen daarmee geen blokkade voor de productie van medicijnen. We vragen simpelweg alleen maar dat we als regio onze eigen beslissingen mogen maken over hoe we willen leven."
Het district Hastings van burgemeester Lawrence Yule was de eerste in Nieuw-Zeeland die aanspraak maakte op de status van GGO-vrije zone. Volgens hem gaat clausule 360D ervoor zorgen dat het vermogen om op lokaal niveau besluiten door te voeren wordt afgenomen. Hij dringt er dan ook bij de overheid op aan om het wetsvoorstel te heroverwegen. "Ik sta achter de meeste aanpassingen op de Resource Management Act, maar de verandering waar we het meest bezorgd over zijn heeft te maken met onze mogelijkheid als lokale gemeenschap om te bepalen wat we zelf willen. Clausule 360D zorgt ervoor dat de overheid onze voorkeuren kan overstemmen. Dit geldt met name voor Hastings, dat als district vrij van GGO-teelt wil blijven."

De voorzitter van de regionale raad van Hawke's Bay, Rex Graham, zei dat als het recht om GGO-vrij te blijven zou worden afgenomen de exporteurs in zijn regio zich mogelijk niet meer kunnen onderscheiden op de wereldmarkt. "Alles wat we nu produceren is GGO-vrij. We telen geen genetisch gemodificeerde producten en dat willen we zo houden. We exporteren onze producten als GGo-vrij. Dat is wat ons onderscheidt en ons een voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie. Dat willen wij beschermen."

Volgens exporteur Philip Bird komt 99% van de groenten en fruit die door Nieuw-Zeeland wordt geƫxporteerd neer op conventionele producten. Ook vragen internationale markten volgens hem voornamelijk om GGO-vrije producten. Exporteur John Bostock heeft al meer dan 30 jaar ervaring met de handel in premium-producten. De mogelijkheden op de markt zijn volgens hem enorm voor Nieuw-Zeelandse telers, maar alleen als de productie GGO-vrij blijft. "We willen niet dat een centrale overheid zich bemoeit met hoe wij ons fruit vermarkten. We willen dat de overheid zich voor ons inzet en onze eigen gemeenschap het beleid ten opzichte van GGO-producten laat bepalen. Nieuw-Zeeland gaat nooit de hele wereld van groenten en fruit kunnen voorzien. We voorzien slechts een klein deel van de wereld, dus moeten we ons focussen op wat ons onderscheidt van de rest. VOor ons is dat producten van hoge kwaliteit die vrij zijn van genetische modificatie."

Voor meer informatie:
Catherine Wedd
Pure Hawkes Bay
Tel: +64 6 8783196
Mob: +64 212886770
www.facebook.com
Publicatiedatum: