Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse bananen- en avocadoplantages verwoest

In de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo heeft een zware storm vorige week grote delen van bananen- en avocadoplantages verwoest. De storm ging vergezeld van hagel en werd gevolgd door extreme regenval waarbij er 190 mm neerslag in slechts 24 uur tijd viel. Het waterpeil van de Tzaneen Dam, dat slechts 23% bedraagt, zal hierdoor gestegen zijn.



De schade aan de lokale bananenteelt is groot. Producent Francois Vorster, van Mahela, schat dat 70% van zijn 95 hectare grote plantage beschadigd is en ook de avocadoproductie liep schade op.



André Ernst van Allesbeste Boerdery vertelt dat zijn 30 hectare bananen enorm veel schade opgelopen hebben en ook in nabijgelegen plantages is de ravage groot. Ernst legt zich voornamelijk toe op de avocadoteelt. De verliezen in deze sector zullen mogelijk minder groot zijn omdat de oogst nog 4 tot 5 maanden weg is. Het fruit aan de bovenste takken van de bomen zal echter de meeste schade opgelopen hebben. Zo op het eerste oog, raamt Ernst de verliezen voor de avocado-export op 40% tot 50%. Fruit met hagelschade zal mogelijk verkocht worden op de lokale markt of aan de verwerkende sector.



Het herstel van de bananenbomen zal meer tijd vergen. Afgebroken bomen zullen minimaal een jaar nodig hebben om weer aan te groeien. De schade aan gebouwen en elektriciteitsvoorziening is eveneens aanzienlijk. "We hebben in het verleden eerder met dit soort weersomstandigheden te maken gehad, maar sommigen beweren dat ze zoiets als dit nog nooit hebben meegemaakt," aldus Vorster. 
In 2010 werd de totale avocado-oogst in de regio verwoest door een hagelstorm.


Voor meer informatie:
Joachim Prinsloo
South African Banana Growers Association
Tel: +27 82 410 4290
Email: sunreaped@gmail.com

Francois Vorster
Mahela Group
Tel: +27 83 628 6064
Email: francois@mahela.co.za
www.mahela.co.za/

André Ernst
Allesbeste Boerdery
Tel: +27 82 568 3460
http://www.allesbeste.com/



Auteur: Carolize Jansen
Publicatiedatum: