Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Griekse citrussector getroffen door vorstschade

De Griekse regio's Kreta en Peloponnesos hadden in de eerste weken van januari te maken met temperaturen tot 5ļC onder nul. De vorst die hiermee gepaard ging heeft een significant deel van de citrusproductie vernietigd. In Kreta is hierdoor zo'n 50% tot 55% van het citrusvolume uitgevallen, terwijl in Peloponnesos rekening moet worden gehouden met 25% tot 30% minder productie.

Volgens Giorgos Katsouras van het exportbedrijf Creta Taste S.A. heeft dit ook geleid tot fors verminderde exportvolumes. Van de citrusproductie in Kreta is slechts 10% van een kwaliteit die geschikt is voor de buitenlandse markt, terwijl dit aandeel in Peloponnesos neerkomt op 50% tot 65%. Het deel van de productie dat niet wordt geŽxporteerd komt op de Griekse binnenlandse markt terecht, dat nu mogelijk te maken gaat krijgen met een overschot.Het duurt nog een paar weken voordat de schade nauwkeurig kan worden geraamd. Delen van de grond zijn nu nog bevroren, waardoor een goed overzicht niet mogelijk is zolang de temperaturen niet stijgen.

Net als Griekenland is ook Spanje door de vorst is getroffen. Ondanks dat Spanje als citrusproducent de voornaamste concurrent van Griekenland is, verwacht Katsouras niet dat hierdoor meer mogelijkheden voor Grieks citrus ontstaan. In plaats daarvan verwacht hij dat met name de citrussectoren van Marokko en Egypte hun slag gaan slaan.

De temperatuur is in beide Griekse regio's nu gestegen tot rond de 12ļC boven nul, wat voor deze tijd van het jaar vrij warm is. Op dit moment is het bedrijf van Katsouras Giorgos bezig met het Navel-seizoen. De oogst hiervan zal nog een maand aanhouden, waarna het seizoen tot het einde van april loopt. Daarna gaat Kreta Taste verder met het vermarkten van Valencia-sinaasappelen.

Voor meer informatie:
Creta Taste S.A
Katsouras George
Agia,Chania
Crete,Greece
Mob (0030) 6944 525249
Tel (0030) 28210 78734
Fax (0030) 28210 78637
creta@otenet.gr
www.cretataste.com


Publicatiedatum: 27-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: