Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
geen tegenwerking meer van Zuid-Europa

Zuid-Afrika ziet afzetkansen middels post-Brexit-handelsovereenkomst

Zuid-Afrika ziet mogelijkheden om meer AGF-producten te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk middels een post-Brexit-handelsovereenkomst. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Handel en Industrie, Rob Davies, laten weten.

"Het Verenigd Koninkrijk ziet ons niet als concurrent zoals een aantal Zuid-Europese landen dat wel doet", vertelde Davies, doelend op wijn en fruit. "Op de (middel)lange termijn zouden we onze toegang tot de Britse markt voor deze producten kunnen verbeteren." Davies brengt een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk om te verzekeren dat de handel niet verstoord wordt wanneer het land de Europese Unie verlaat. De Economische Partnerschapsovereenkomst die vorig jaar werd getekend tussen de EU en de Douane-Unie van Zuidelijk-Afrika (bestaande uit de vijf landen Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Lesotho en Swaziland) zal de basis vormen voor de nieuwe handelsregels tussen het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

De export van Zuid-Afrikaanse citrus naar de EU werd de afgelopen jaren regelmatig geblokkeerd als gevolg van de bezwaren van Spaanse telers, die concurreren met Zuid-Afrika als fruitproducent. Ze waren bezorgd dat de bladvlekkenziekte uit Zuid-Afrika hun bomen eventueel zouden infecteren. Zuid-Afrika en Spanje zijn belangrijke leveranciers van sinaasappelen en andere citrus wereldwijd en Zuid-Afrika is 's werelds zevende grootste wijnproducent.

Het grootste deel van de EPA zal blijven bestaan, maar voor de prijzen van sommige producten zullen de landen moeten heronderhandelen voordat het Brexit-proces is voltooid, aldus Davies.


Publicatiedatum: 27-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: