Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

Hoewel China de markt voor de gember bepaalt door het enorme volume dat het land exporteert, kiezen importeurs in verschillende landen toch voor de duurdere aanvoer uit bijvoorbeeld Peru en Brazilië. Volgens die handelaren is de kwaliteit veel beter. Door de lagere prijzen van het afgelopen seizoen hebben verschillende telers in Latijns-Amerika de gemberteelt echter de rug toegekeerd. In Europa piekt de vraag onder invloed van het winterse weer. Consumenten kopen de gember vanwege de positieve effecten op de gezondheid.

Stabiele markt China
Tussen augustus en november vorig jaar stegen de exportprijzen onder invloed van de goede kwaliteit tegen het einde van het seizoen en speculatie. De oogst vindt plaats in november. In totaal werd er vorig jaar 10% meer gember geoogst dan in 2015. Na de oogst wordt de gember vier tot zes weken opgeslagen voordat het product exportgeschikt is. de opslag gebeurd doorgaans ondergronds. Door het koude weer in de noordelijke provincies, zoals Shandong waar het grootste deel van de gemberteelt te vinden is, kan er schade zijn ontstaan bij de minder professionele bedrijven.

De exportprijzen zijn in de weken in aanloop naar het Chinese Nieuwjaar gestegen. Het Nieuwjaar valt in de laatste twee weken van januari. Daarna pakken de exporteurs de handel weer op en zal de prijs stabiliseren. De gember op de lokale markt en voor export naar Japan is doorgaans vers. Voor de export naar Europa en de VS wordt de gember gedroogd. De nieuwe oogst heeft weinig tijd om te drogen. Exporteurs die snel hun oogst verhandelen, verkopen mogelijk gedeeltelijk gedroogde gember. De kwaliteit van die gember is minder stabiel tijdens transport. Dat kan leiden tot een lagere kwaliteit op de exportmarkten in de eerste weken van het nieuwe seizoen.



Nigeria: groeiende gembermarkt
In het West-Afrikaanse land neemt de populariteit van gember toe, zowel in verse als in gedroogde en poedervorm. Op de internationale markt brengt een ton gember tussen de 6.000 en 7.000 dollar op. In Nigeria ligt die prijs op 3.500 dollar. Gember heeft een vaste plek in veel keukens ingenomen, waardoor de vraag stijgt. Voor de Nigeriaanse exporteurs zijn de transportkosten wel een uitdaging. Daarnaast geniet het land weinig bekendheid.

Duitse vraag piekt in wintermaanden
Het winterseizoen is altijd hoogseizoen voor de gember. De vraag stijgt doordat meer consumenten de gember gebruiken vanwege de gezondheidsvoordelen en er worden meer recepten gemaakt met gember. Gember wordt meer geconsumeerd als de temperatuur laag is, waarschijnlijk om griep te voorkomen, zo vertelt een handelaar. Op dit moment is er nog Peruaanse gember beschikbaar. Over pakweg 2,5 weken zal in Rotterdam de eerste Chinese nieuwe oogst aankomen.

Belgische markt traag
De gembermarkt is nog traag, maar het is beter dan paar weken geleden. Toen was het helemaal kalm, zo melden Belgische handelaren. De nieuw oogst en oude oogst zijn allebei op de markt, kwaliteiten zijn momenteel nog vergelijkbaar. Over enkele weken zal de kwaliteit van de nieuwe oogst beter zijn. De meeste importeurs hebben op dit moment heel lage winst. Komende weken zal de prijs wat naar boven gaan, maar het zal niet veel zijn en ook niet snel gaan.

Nederland: Nieuwe oogst Chinese gember gearriveerd, te vroeg = te nat
2017 lijkt geen uitzonderlijk gemberjaar te worden. Wel kan de aantreding van Trump als nieuwe president van de VS roet in het eten gooien als er meer handelsbelemmeringen met China komen. In de Chinese productiegebieden is het behoorlijk koud geweest en dat heeft geresulteerd in wat schade. De professionele warehouses hebben hier geen last van. De nieuwe oogst gember die te vroeg arriveert, is meestal nog niet goed. Pas vanaf volgende week is de eerste 'full dry air' in Europa beschikbaar. De prijs van deze nieuwe oogst, als die niet gedroogd hoeft te worden in Europa, is doorgaans hoger door een meer betrouwbare kwaliteit. Soms blijven de natte gember aankomsten toch ook na het drogen op de raakvlakken ongewenst nat, waardoor rot mogelijk blijft. Deze gember wordt dan op lagere niveaus aangeboden.

Frankrijk
Er is vooral import uit China beschikbaar op de Franse markt. die gember brengt 1,85 euro per kilo op. Daarnaast is er biologische gember op de markt. Daarvoor moet dieper in de buidel getast worden. De prijs ligt rond de 3,60 euro per kilo, maar kan oplopen tot 6,25 euro per kilo.

Poolse markt groeit
De gembermarkt in Polen wordt in grote mate bepaald door de situatie in Nederland. Veel handelaren dachten in de laatste weken dat er een tekort zou ontstaan, daarom hielden ze product vast. uiteindelijk bleek de kwaliteit van die gember niet optimaal, wat de prijzen onder druk zette. Voor de bedrijven die relatief weinig gember inkopen, een paar pallets per maand, viel het mee. Voor bedrijven die grotere volumes inkochten waren de problemen groter. Volgens de Poolse handelaren spelen Chinese speculanten ook een rol op de wereldmarkt en wordt bewust onduidelijkheid gecreëerd rond de voorraadcijfers.

Een jaar of vier geleden, toen de gember nog maar net zijn intrede dit op de Poolse markt, was de markt klein. In de laatste jaren is de markt gegroeid. Met die groeiende vraag is ook de consument veranderd. Waar in het begin vooral prijs de doorslag gaf, kijkt de consument nu meer naar de kwaliteit. Ook vanuit de supermarkten wordt de lat hoger gelegd. Op dit moment is er nog veel oude oogst beschikbaar, maar een kritisch oog kan bij die producten altijd een minpunt vinden.
Er is ook aanvoer uit Brazilië en Thailand, maar de enige manier om te concurreren met de Chinese aanvoer is op prijs. De prijzen voor die gember liggen echter al snel 10 tot 20% hoger dan de Chinese.

Israël: peperduur binnenlands product
Gember is een bekend product en is in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. De populariteit van de gember onder Israëlische consumenten heeft twee oorzaken. Ten eerste de focus van Israëliërs op gezonde voeding. Ten tweede de sterke relatie met de Aziatische keuken.

Het grootste deel van de gember wordt ingevoerd uit Thailand en andere landen in Azië waarmee handelsakkoorden gesloten zijn. De prijs ligt stabiel rond de 2,50 euro per kilo. Als er ook lokaal product beschikbaar is, kunnen de prijzen stijgen door de importheffingen. De lokale productie is kleinschalig. Een paar dozijn telers in Centraal-Israël zijn verantwoordelijk voor de productie. Het gaat vooral om teelt in kassen. Daarnaast is het een delicaat product, ook in de teelt. De prijzen voor de lokale gember kunnen oplopen tot 20 euro per kilo.

Peruaans areaal daalt
Ondanks de goede oogst in seizoen 2016/2017 was het lastig voor de Peruaanse telers om het product te verkopen. Deze maand wordt de laatste gember geoogst, maar regen bemoeilijkt de oogst. In mei begint het nieuwe seizoen. Er wordt 30% minder productie verwacht omdat het areaal is gedaald. Door de moeizame markt schakelen veel telers over naar producten die makkelijker verkopen.

VS: Peru en Brazilië betere kwaliteit
Het overgrote deel van de gember op de Amerikaanse markt wordt geïmporteerd uit China. Daarnaast worden kleinere volumes ingevoerd uit Brazilië, Costa Rica en Peru. Een importeur vertelt te importeren uit Brazilië. Volgens hem heeft de Braziliaanse gember een beter kwaliteit dan de Chinese. Het Braziliaanse seizoen begint met babygember in mei. in juni wordt de oogst afgesloten. De conventionele gember wordt geoogst tussen juli en december. Voor dit jaar wordt een kleinere oogst verwacht. de lage prijzen van het voorgaande seizoen deden veel telers besluiten andere gewassen te telen. Naast de Braziliaanse aanvoer is er import uit Peru. Dat land is gespecialiseerd in de biologische gemberteelt. Doorgaans is de gember kleiner en intenser van smaak dan de Chinese gember. Hoewel beide Latijns-Amerikaanse landen niet kunnen concurreren op prijs met de Chinese aanvoer, is de kwaliteit beter, vertelt een handelaar.