Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zuid-Afrika: Hoge mangoproductie zet prijzen onder druk

Het Zuid-Afrikaanse mangoseizoen is in volle gang. De oogst van Tommy Atkins is nagenoeg voltooid waarna de rassen Kent en Keitt geoogst zullen worden. De volumes zien er beduidend beter uit dan vorig seizoen toen de productie met 17% daalde als gevolg van droogte en waterbeperkingen en vanwege hevige hagelbuien die grote schade veroorzaakten.

Fanie Meyer, van Unifrutti South Africa, vertelt dat het herstel van de mangoproductie in regio's waar het waterpeil in de bassins verbeterd is door sterke dammen, zoals Houdspruit, Goblersdal en Marble Hall, opvallend is. In Letsitele Valley en Onderberg is situatie echter nog altijd kritiek, wat veroorzaakt wordt door de extreem lage waterstand en de strenge waterbeperkingen. Sommige mangotelers hebben maar 20% van hun gebruikelijke waterrantsoen toegewezen gekregen.

Na het teleurstellende seizoen van vorig jaar, toen de regio Hoedspruit getroffen werd door een verwoestende hagelstorm (de oogst bedroeg 30% tot 40% van 2016), hebben de bomen zich hersteld en dragen zij zelfs meer vruchten dan normaal. In de regio Malelane zijn de mango's over het algemeen iets eerder rijp dan die in het noordelijker gelegen Hoedspruit. Dit jaar ging het seizoen in beide regio's echter gelijk op, wat de nodige logistieke problemen opleverde. "Er hangt nog een groot volume Keitt mango's aan de bomen dat de komende zes weken geplukt zal worden. De grote aanvoer drukt de prijzen. Het feit dat de Europese markt verzadigd is met Peruaanse mango's maakt de situatie nog moeilijker. We richten ons dit jaar dus niet op deze markt. We exporteren naar het Midden-Oosten, Singapore en zelfs naar Rusland," vertelt Erwee Topham, marketingmanager bij Alliance Fruit.

Derek Donkin, directeur van de Zuid-Afrikaanse Bond van Mangotelers, laat weten dat de volumes prima zijn maar dat de exacte gegevens hiervan pas na de oogst bekend gemaakt zullen worden, wat naar verwachting begin mei zal zijn. "De binnenlandse markt voor mango's is sterk en absorbeert het merendeel van de lokale productie. Dit jaar hebben telers echter te maken met prijzendruk als gevolg van de grote volumes tijdens het piekseizoen. "Er is vraag naar onrijpe, groene mango's voor de bereiding van achaar (Indiaas tafelzuur). De volumes verse, gedroogde en mango's voor de sapindustrie zijn ongeveer evenredig aan elkaar op de Zuid-Afrikaanse markt.


Voor meer informatie:
Erwee Topham
Alliance Fruit
Tel: +27 83 642 8089
Email: erwee@alliancefruit.co.za
www.alliancefruit.co.za

Fanie Meyer
Unifrutti South Africa
Tel: +27 15 795 04
Email: Fanie@unifrutti.co.za
www.unifrutti.co.za

Derek Donkin
South African Mango Growers Association (SAMGA)
Tel: +27 (0)15 306 6240
Email: derek@subtrop.co.za
https://www.mango.co.za/

Auteur: Carolize Jansen

Publicatiedatum: 27-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: