Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU zet limiet op vrijhandelsverdrag bananen Ecuador

Het Comité Internationale Handel van het Europese Parlement heeft de bilaterale vrijwaringsclausule met een grote meerderheid van stemmen aangenomen evenals een stabilisatie-overeenkomst voor de import van bananen met betrekking tot de toetreding van Ecuador tot het vrijhandelsverdrag.

De overeenkomst is bedoeld ter bescherming van de Europese bananensector. Ecuador is de grootste leverancier van bananen aan de EU, waar het 26% van zijn exportvolume afzet. De bananenimport zal dus profiteren van gunstige tarieven maar er zal wel een stabilisatie-mechanisme van toepassing zijn wat de EU in staat stelt deze te heroverwegen zodra er een bepaald exportvolume bereikt is. Als het verdrag volledig geïmplementeerd is, dan zal het exporteurs uit de EU jaarlijks een besparing van €106 miljoen aan importheffingen opleveren. Ecuadoriaanse exporteurs zullen jaarlijks €258 miljoen besparen. De importheffingen zullen gedurende een periode van zeventien jaar geleidelijk afgebouwd worden. Zodra het verdrag in werking treedt, zal de EU 95% van zijn heffingen opheffen en Ecuador 60%.

In 2009 trok Ecuador zich terug uit de onderhandelingen tussen de EU, Colombia en Peru in de veronderstelling dat het verdrag de ontwikkeling van het land in de weg zou staan. De onderhandelingen werden echter in 2014 hervat. Ecuador heeft de meerpartijen vrijhandelsovereenkomst tussen de EU, Colombia en Peru inmiddels ondertekend.

Bron: EFE

Publicatiedatum: