Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Grote toename Oekra´ense appel-, peer-, citrus- en bananenimport

Afgelopen jaar heeft Oekra´ne de fruitimport uitgebreid van bananen, citrus, appelen en peren. Ook de export van Oekra´ense groenten en fruit heeft zich dynamisch ontwikkeld.

In 2016 importeerde Oekra´ne 31,6% meer bananen. Daarmee bereikte de import een volume van 192.000 ton. Ongeveer 82% van het fruit was Ecuadoraans, 10,5% kwam uit Colombia en de rest werd ge´mporteerd uit Costa Rica. Vorig jaar was er sprake van een stijging van 26% in de citrusimport, die 292.000 ton bedroeg. Het meeste fruit kwam uit Turkije (ongeveer 60% van het aanbod), alsook uit Egypte en Spanje. 

Het importvolume van appelen en peren is ook duidelijk gestegen, met +51% ten opzichte van vorig jaar, met een totaal van 28.900 ton. Het aanbod werd gedomineerd door Polen (goed voor ongeveer 87% van de import) en Nederland. De import van steenfruit bedroeg ongeveer 30.000 ton en de belangrijkste producten waren abrikozen, perziken en pruimen. Over het algemeen steeg de steenfruitimport met ongeveer 54% vergeleken met 2015. De grootste leveranciers waren Griekenland, Spanje en Turkije.

Niet alleen de fruitimport in Oekra´ne nam toe: groenten- en fruitexporteurs bereikten ook betere resultaten. De belangrijkste was de viervoudige toename voor kool, de drievoudige stijging van zoete paprika en de verdubbeling van het aantal komkommerzendingen. Er was ook sprake van een groei van 50% in het volume geŰxporteerde tomaten. De meeste groei werd bereikt door zendingen bestemd voor de EU, voornamelijk van bessen, meloenen en watermeloenen.

Bovendien stegen de prijzen van Oekra´ense producten vergeleken met vorig jaar. De knoflook-, aubergine- en courgetteprijzen gelden als prominente voorbeelden.

Publicatiedatum: 22-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: