Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bietensap als doping en voor spierherstel

Het sap van de rode biet staat al bekend om zijn positieve effecten op het uithoudingsvermogen. Uit nieuw onderzoek bij de universiteit van Norhtumbria blijkt dat ze ook na het leveren van flinke inspanning helpen bij herstel van de spieren.
Bij het onderzoek kregen proefpersonen direct na een zware inspanning en in de twee daaropvolgende dagen bietensap, of een placebo. Bij degenen die bietensap kregen, bleek de gevoeligheid in de spieren na 24,48 en 72 uur aanzienlijk minder dan bij de groep die de placebo kreeg. Bovendien herstelde het lichaam van de bietensapdrinkers zich sneller.

Uit drie eerdere studies bleek er een mogelijk positief effect op sportprestaties. NOC NSF meldt in een voedingsfactsheet dat nitraat, wat in ruime mate aanwezig is rode bietensap maar ook in diverse andere groenten, op en bijzondere wijze het verbruik van zuurstof bij inspanning verlaagt. Extra nitraatinname in de dagen voorafgaand aan een fysieke inspanning zorgt ervoor dat de spierdoorbloeding wordt gestimuleerd en de efficiƫntie waarmee spieren met hun energie omgaan wordt verhoogd. Dat kan in specifieke situaties daadwerkelijk resulteren in een verbeterde sportprestatie. Nitraat is een natuurlijke stof en staat (nog) niet op het lijstje van de dopingautoriteiten.
 
Op dit moment vindt onder de noemer Beet-ing your competitors verder onderzoek plaats aan de Universiteit van Maastricht naar de rol van nitraat als prestatiebevorderend middel. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen willen zij de vertaalslag maken naar de topsportpraktijk.


Publicatiedatum: