Bietensap als doping en voor spierherstel
Bij het onderzoek kregen proefpersonen direct na een zware inspanning en in de twee daaropvolgende dagen bietensap, of een placebo. Bij degenen die bietensap kregen, bleek de gevoeligheid in de spieren na 24,48 en 72 uur aanzienlijk minder dan bij de groep die de placebo kreeg. Bovendien herstelde het lichaam van de bietensapdrinkers zich sneller.
Uit drie eerdere studies bleek er een mogelijk positief effect op sportprestaties. NOC NSF meldt in een voedingsfactsheet dat nitraat, wat in ruime mate aanwezig is rode bietensap maar ook in diverse andere groenten, op en bijzondere wijze het verbruik van zuurstof bij inspanning verlaagt. Extra nitraatinname in de dagen voorafgaand aan een fysieke inspanning zorgt ervoor dat de spierdoorbloeding wordt gestimuleerd en de efficiƫntie waarmee spieren met hun energie omgaan wordt verhoogd. Dat kan in specifieke situaties daadwerkelijk resulteren in een verbeterde sportprestatie. Nitraat is een natuurlijke stof en staat (nog) niet op het lijstje van de dopingautoriteiten.
Op dit moment vindt onder de noemer Beet-ing your competitors verder onderzoek plaats aan de Universiteit van Maastricht naar de rol van nitraat als prestatiebevorderend middel. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen willen zij de vertaalslag maken naar de topsportpraktijk.