Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Omschakelproces bottleneck voor groei bio

De groeicijfers van de afgelopen Bio-beurs zijn een weerspiegeling van de stijgende verkopen van biologische voedingsproducten. In de publicatie 'Organic is good for you' zegt de Rabobank tot 2025 in West-Europa en de VS een groei te verwachten van de totale verkoop van biologische voeding van 6,7 tot 7,6 procent. Dat is ruwweg een drie keer zo grote groei als de stijging van de totale voedselconsumptie.

De stijgende vraag naar biologische producten over een langere tijd is een uitdaging voor producenten. Om aan de vraag te kunnen voldoen, zullen meer telers moeten overstappen naar de biologische teelt. Het omschakelingsproces is echter ingewikkeld en kost de nodige investering met name om de periode tussen gangbaar en biologisch te overbruggen. In de omschakelperiode hebben telers al wel met hogere kosten te maken, maar mag het product nog niet als biologisch verkocht worden.

Het is aan de voedingsindustrie om programma's, bijvoorbeeld samen met telersorganisaties, overheid en financiële organisaties, op te zetten om omschakeling te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door het delen van kennis en bijvoorbeeld door de toegang tot financiering te vergroten.

Bron: NFO


Publicatiedatum: 25-1-2017

  

Reacties:


De omschakeling van regulier naar Biologisch moet in drie jaar tijd gebeuren. Het probleem is niet zozeer dat de producten niet biologisch mogen worden verkocht. Het is ook niet zo dat de kosten voor bewerking veel hoger zijn. De hogere kosten schuilen voornamelijk in het wieden van onkruid. Maar misschien moet de nieuwe bioteler wat minder wieden. En bovendien zijn er hele mooie wiedmachines te koop. Maar het grootste probleem in de omschakeling is dat de grond letterlijk een "verslaafde junk"is. Door het kunstmestgebruik is alles wat maar enigszins natuurlijk is in de grond ernstig verstoord. Dat kan echt niet zomaar in drie jaar worden hersteld door er compost en stalmest op te gooien. Een goede omschakeling kan zonder verliesposten worden bereikt door bodembiologie serieus te nemen. Met alleen compost lukt het echt niet!!

Pius Floris, Oisterwijk (email) - 31-1-2017 15:16:23


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: