Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Trump stelt import van Argentijnse citroenen uit

Als een van zijn eerste acties heeft de regering Trump besloten om de invoering van een nieuwe wet uit te stellen, die ervoor had moeten zorgen dat Argentijnse telers citroenen naar de VS konden exporteren. ArgentiniŽ is al meer dan tien jaar met de VS in gesprek met betrekking tot de citroenexport. Door dit besluit komen echter de onderhandelingen voor een bilateraal handelsakkoord onder druk te staan.Het Witte Huis besloot de invoering van de nieuwe wet voor de import van Argentijnse citroenen met 60 dagen uit te stellen. Dit staat ook als zodanig vermeld op de website van de Animal and Plant Health Inspection Service.

ArgentiniŽ is momenteel in gesprek met de VS om opnieuw een voorkeurstarief te verkrijgen. Ook wil ArgentiniŽ de export van rundvlees naar de VS hervatten en zijn de twee landen in gesprek over visumontheffingen voor Argentijnse toeristen. Trump heeft echter bij zijn inaugurale toespraak de nadruk gelegd op zijn streven om gebruik te maken van Amerikaanse werkkrachten en de consumptie van Amerikaanse producten te stimuleren. Dit geeft zorgen dat de Argentijnse president Macri ondanks zijn hechte band met Trump misschien niet in staat zal zijn om de handelsrelaties tussen de twee landen te verbeteren. De Argentijnse minister van landbouw, Ricardo Buryaile, zei echter tegen het Argentijnse radiostation Mitre dat hij ervan overtuigd is dat het uitstel niet permanent zal zijn.

"We moeten naar de feiten kijken zonder op de zaak vooruit te lopen," zei Jorge Neme, de secretaris voor internationale betrekkingen van de provincie Tucuman. Tucuman is het voornaamste teeltgebied voor Argentijnse citroenen. Het uitstellen van de invoering van een nieuwe wet, die nog niet is voltooid, is volgens Neme niet ongebruikelijk in periodes waarin er in de VS wordt gewisseld van president."Obama deed dit acht jaar geleden ook en nu doet Trump het," zei Neme in een telefonisch gesprek. De aandelen van de in Tucuman gevestigde citroenenexporteur SA San Miguel AGICI daalden met 6,7% op de handelsbeurs van Buenos Aires. Dit was de grootste daling sinds 11 november. De VS is afgezakt tot de derde grootste handelspartner van ArgentiniŽ. Jarenlang was de VS de tweede grootste handelspartner nadat in 2001 de relaties tussen de twee landen bekoelden wegens het faillissement van ArgentiniŽ. Citroenentelers in CaliforniŽ hebben sindsdien zich ingezet om hernieuwde import vanuit ArgentiniŽ tegen te houden. "We waren vanochtend blij verrast," zegt Joel Nelsen van California Citrus Mutual. Amerikaanse citroenentelers zijn in principe voorstanders van wereldhandel, maar zijn ook bang dat Argentijns fruit meer risico geeft voor black spot, een ziekte die nu al invloed heeft op teeltbedrijven in Florida. "Als president Trump en zijn medewerkers daadwerkelijk doen wat ze de laatste dagen zeggen te gaan doen, zal dit waarschijnlijk leiden tot een erg geÔsoleerde VS," zegt Marcelo Elizondo van het internationale adviesbureau Desarrollo de Negocios Internacionales. "We moeten niet rekenen op veel vooruitgang in de bilaterale relatie tussen de twee landen."

Publicatiedatum: 25-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: