Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Campagne eist universele arbeidsrechten in supply chain Fyffes

Een wereldwijde alliantie van maatschappelijke organisaties en vakbonden roept Fyffes op om een wereldwijd beleid op te stellen en te implementeren om de rechten van de werknemers te beschermen. Daaronder valt ook dat de medewerkers lid mogen worden van een onafhankelijke vakbond en dat Fyffes ook met deze vakbonden onderhandelt. 

"Fyffes is de grootste bananenimporteur in Europa en één van de grootste ter wereld voor ananas en wintermeloenen. Maar er zijn bewijzen dat de dochterondernemingen van Fyffes, Anexco in Costa Rica (ananas) en Suragroh in Honduras (meloenen) het arbeidsrecht schenden, onder andere het niet betalen van lonen en sociale premies, blootstelling van arbeiders aan gevaarlijke stoffen, niet respecteren van vrijheid van vergadering, intimidatie en ontslag van vakbondsleden en blokkeren van een collectieve onderhandeling," zo stellen de betogers in een persbericht.

In het geval van Suradogh verwijten Banana Link en International Union of Foodworkers (IUF) de multinational van overtreding van de Britse Ethical Trading Initiative Base Code voor het niet respecteren van de vakbonden, een veilige werkomgeving bieden en betalen van loon.

"Fyffes werkte niet mee aan bemiddeling van ETI om deze klachten op te lossen. De Hondurese arbeidsinspectie heeft ook ontdekt dat het minimumloon niet betaald werd. Een Amerikaans rapport uit 2015 bevestigd deze beschuldigingen."

"Werknemers werden ook blootgesteld aan schadelijke chemicaliën zonder adequate training of beschermende kleding. In december 2015 werden 100 vrouwen vergiftigd, 14 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis, nadat ze per ongeluk benedenwinds waren afgezet van een spuitinstallatie."

Naast de oproep aan Fyffes om het arbeidsrecht te respecteren in hun supply chain, wil de campagne ook een einde maken aan de discriminatie door vakbondsleden bij Anexco en Suragroh. Beide dochterondernemingen moeten de vakbonden erkennen en deelnemen aan collectieve onderhandelingen, zo is de eis.

"Ondanks de claim op de website van Fyffes dat 'als iets niet werkt, we onze werkwijze aanpassen, faalt het bedrijf om haar verantwoordelijkheid te nemen in Costa Rica en Honduras en de werkwijze aan te pakken," aldus het persbericht.


Jacqui Mackay
Banana Link
info@bananalink.org.uk
Tel: 01603 765670
Mob: 07971 633606
 

Publicatiedatum: 25-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: