Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Uitstekend Zuid-Afrikaans granaatappelseizoen dankzij lage temperaturen

Het Zuid-Afrikaanse granaatappelseizoen verloopt beter dan verwacht. Ondanks de aanhoudende droogte in de Westkaap zijn de temperaturen overdag zo'n 5 tot 8°C graden lager dan vorig jaar en ook de nachttemperaturen zijn dit seizoen aanmerkelijk lager. Hierdoor heeft het fruit minder zonneschade opgelopen, een probleem waardoor Pomona, in de regio Swartland, zich in voorgaande seizoenen vaak genoodzaakt zag grote volumes van zijn granaatappeloogst aan de verwerkende industrie te verkopen. 

"De kwaliteit van het fruit is dit jaar fantastisch. Vanwege de droogte hebben we gedurende het hele seizoen veel aan dunning gedaan. Dit heeft geresulteerd in iets kleinere kalibers maar met een goede kleuring," legt Brent Geddes van Pomona uit. "We hebben dit jaar ook veel minder last van insectenplagen, wat deels te danken is aan de droge omstandigheden maar ook omdat we gericht gewasbeschermingsmiddelen tegen fruitmot en wolluis toegepast hebben."De vleermuizenkasten die we twee jaar geleden in onze boomgaarden hebben geplaatst, raken steeds meer bewoond. De eerste resultaten van de vleermuizen zullen we pas later gaan merken. Dit jaar maakt ons 'vriendelijkere' gewasbeschermingsprogramma het grote verschil. Hierdoor zijn de populaties natuurlijke vijanden gegroeid die op hun beurt het aantal schadelijke insecten weer onder controle houden.

Hoewel de boomgaarden van Ponoma geïrrigeerd worden, heeft de langdurige droogte wel nadelige gevolgen gehad voor de grondwaterstand en de kwaliteit van het water dat nog verder verzilt is. Gelukkig zijn granaatappelbomen goed bestand tegen droge omstandigheden en de twee rassen die Ponoma teelt, Kerskovitz en Wonderful, zijn sterk, zeker naarmate de bomen ouder worden en meer bladeren ontwikkelen.De oogst zal over zo'n drie tot vier weken beginnen. 20% tot 30% van de productie is bestemd voor de Britse markt, 30% tot 40% voor de EU en de overige 30% gaat naar het Midden-Oosten en andere bestemmingen in Azië. Ponoma is zelf verantwoordelijk voor 30% tot 40% van de export. De Herskovitz granaatappelen worden als eerste geoogst. Dit ras heeft echter als nadeel dat het korter houdbaar en gevoelig voor kwaliteitsproblemen is. Bij het latere ras Wonderful is dit niet het geval.

Voor meer informatie:
Brent Geddes
Pomona
Tel: +27 (0) 82 619 2700
Email: brent@pomegranatesdirect.com
www.pomegranatesdirect.com


Author: Carolize Jansen


Publicatiedatum: 25-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: