Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Costa Ricaanse studenten onwikkelen biologisch afbreekbare zakken voor bananen

Een aantal studenten aan een universiteit uit Costa Rica wilde iets doen aan de hoeveelheid plastic die in het land gebruikt wordt en de invloed die kunststoffen hebben op het milieu. Alleen al de Costa Ricaanse bananensector gebruikt een aanzienlijke hoeveelheid. "De bananenexport is goed voor 35,4% van de totale agrarische export van het land. Ruw geschat wordt daar ongeveer 50 miljoen meter polyethyleen (plastic) op gebruikt", aldus studente Daniela Palomo. 

Plastic doet er twintig of zelfs duizend jaar over om volledig af te breken. Om dit te veranderen, heeft een groep studenten van de Universidad de Costa Rica bestaande uit Daniela Palomo, José Eduardo Castro en Sebastián Hernández, een kunststof ontwikkeld die ongeveer vijf keer bestendiger is dan de normale plastic zak en die binnen 18 maanden verteert.

Volgens de onderzoekers hebben de zakken ook andere voordelen: een van de grote voordelen is dat er minder energie nodig is voor de productie van de milieuvriendelijke zakken. Daarnaast overwegen de studenten andere toepassingen voor het materiaal en zou het kunnen dienen als wegwerpbestek. Onlangs verbood de Universidad de Costa Rica het gebruik van styrofoam op de campus omdat het bijna een eeuw over de afbraak doet. De studenten realiseren zich dus dat ze werken aan een belangrijk doel.
Publicatiedatum: