Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse bioteler wil vluchtelingen aan werk helpen

Na wat omzwervingen kwam Roberto Dones terug in Italië. Daar zette hij een biologisch teeltbedrijf op. Naast telen op een duurzame manier wil hij zijn bedrijf inzetten om vluchtelingen te helpen.

"Toen ik in Lucca aankwam, kende niemand mij, maar ik houd van de regio en ik begon met de groententeelt. Ik kom niet uit een landbouwfamilie, maar ik heb wel altijd een zwak gehad voor deze sector," vertelt Roberto Dones. De 42-jarige Milanees streek na een reis door Italië en Senegal in de regio Lucca neer. Daar zette hij Orto Bio op binnen het San Rossore Regional Park





In 2012 kreeg het bedrijf een biologisch certificaat. Op 4 hectare vruchtbare grond teelt het bedrijf groenten, waaronder bloemkool, venkel, aardappelen en sla. Drie jaar geleden deed het bedrijf tests met pinda's. Kroprotatie wordt ingezet om de vruchtbaarheid van de grond te behouden.



"We halen de beste resultaten op dit land met aardappelen, waarvan de oogst in mei begint. Bloemkool en kool zijn beschikbaar tussen oktober en maart. Bieten en witlof zijn jaarrond beschikbaar. Tussen oktober en mei hebben we ook venkel." Orto Bio verkoopt de producten direct aan consumenten, lokale markten en sinds vorig jaar aan schoolkantines.



"2016 was klimatologisch geen goed jaar. We hebben veel geleden onder droogte. Helaas begon dit jaar ook slecht met een koufront. 70% van de venkel en bladgroentenoogst is zwaar beschadigd. Ik blijf optimistisch, want we telen in een gunstig gebied. Ik ben er van overtuigd dat de volgende oogst goed zal zijn."

Het bedrijf sloot de boeken met een omzetstijging van 20% hoewel de prijzen niet stegen ten opzichte van 2015. Het doel is niet alleen om biologische groenten duurzaam te telen en te verkopen, maar ook een bedrijf op te zetten waar herintreders aan de slag kunnen.



"Ik heb een aantal projecten in mijn hoofd. Zo wil ik bijvoorbeeld focussen op voedingswaarde en tieners bewust maken van het belang om goed te eten." Ook zetten coöperaties in de regio zich in om vluchtelingen op te nemen en aan het werk te helpen.



"Ik heb een aantal projecten in mijn hoofd waarin we de teelt combineren met solidariteit. Ik heb in Senegal deelgenomen aan zulke projecten waarbij de lokale bevolking geholpen werd. Veel van hen komen naar Italië om de honger te ontvluchten. Ik zie een toekomst voor mijn bedrijf om die mensen te helpen."

Meer informatie
Azienda Agricola Orto Bio
di Roberto Tommaso Dones
Via Pietra a Padule
55054 Massarosa (LU) - Italië
M: (+39) 393 9892012
El: info@ortobio.org
W: www.ortobio.org
Publicatiedatum: