Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vrijstelling vermelding voedingswaarde voor ambachtelijke bedrijven

In december 2016 traden de regels rond de verplichte voedingswaardevermelding op voorverpakte producten in werking. De verplichting is alleen van toepassing op voorverpakte producten, de uitzonderingen hierop zijn nu definitief. Onlangs heeft de NVWA helder gemaakt wanneer precies ook voorverpakte producten uitgezonderd zijn.

De NVWA maakt onderscheid tussen ambachtelijke producenten en industriële producenten. Ambachtelijke producenten leveren hoofdzakelijk direct aan de eindconsument, industriële bedrijven leveren hoofdzakelijk aan derden (andere bedrijven), waarbij de grens op 50% ligt. Ook bedrijven die een erkenning hebben vanwege levering aan derden (horeca, instellingen en collega-groentemannen) worden als industrieel beschouwd.

Alle door ambachtelijke bedrijven geproduceerde en verpakte levensmiddelen vallen onder de uitzondering. Dit geldt dus voor de voorverpakte levensmiddelen die de ambachtelijke producent in eigen filiaal verkoopt en voor voorverpakte levensmiddelen die de ambachtelijke producent aan derden levert.

Levert een ambachtelijk bedrijf geleidelijk aan steeds meer producten aan derden en de omzet richting derden wordt meer dan 50%, dan valt dit productiebedrijf onder industrieel. Dit geldt ook als er een erkenning wordt verkregen vanwege levering aan derden. Voorverpakte levensmiddelen die dan aan derden worden geleverd dienen wél van een voedingswaardevermelding moeten worden voorzien. De voorverpakte levensmiddelen die het bedrijf zelf rechtstreeks aan de consument blijft leveren hoeven niet van een voedingswaardevermelding te worden voorzien.

Bron: ADN
Publicatiedatum: