Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vietnamese aardappelindustrie maakt doorstart

Het clichébeeld van de Aziatische teelt bestaat uit eindeloze rijstvelden. Maar ook voor de aardappel is er letterlijk en figuurlijk ruimte. Het project 'Growing out of poverty with potato' streeft ernaar Vietnam zelfvoorzienend te maken in de productie van aardappelen. Opvallend: het project beslaat de volledige keten van teler tot consument.

Aan hoeveel kanten kan een mes snijden? De revitalisering van de bescheiden Vietnamese aardappelindustrie verhoogt de levensstandaard van de telers en breidt de voedingsvariatie van de inwoners uit. De doorstart van de industrie verbetert de voedselveiligheid, maakt Vietnam onafhankelijker van grootscheepse aardappelimport én komt ten goede aan de duurzaamheid. "Alles klopt", zegt director marketing and business development Sigrid Wertheim-Heck van Fresh Studio dan ook. "Het is een gedegen en inspirerend project. Ik geloof er in."

Nieuwe rassen
Het project kent drie componenten. "Aan de productiezijde introduceren we nieuwe rassen en duurzame teelttechnieken bij 2500 telers. Ook helpen we hen met opleidingen en de organisatie van hun bedrijf. Met simpele machines verlichten we het werk. Dat is nodig, omdat aardappelen zwaar zijn en het planten en oogsten vaak door vrouwen wordt gedaan."

Aan de vraagzijde besteedt het project aandacht aan de bewustwording rondom de voedingswaarde van aardappelen. Dit gebeurt door een uitgebreid consumentenonderzoek, begin 2017 gevolgd door een grote campagne. De derde component bestaat uit het verbinden van vraag en aanbod. "We brengen de juiste handelaren en retailers in kaart, om de kwaliteitsaardappelen op de beste manier naar de consument te brengen."

Taste lab
Wat dit project van soortgelijke projecten onderscheidt, is de uitgebreide aandacht voor de vraag. Of, zoals Wertheim-Heck het verwoordt: "We kijken naar de agro-performance van de nieuwe rassen, maar ook naar de markt performance." Dat laatste vindt plaats in 'taste labs'; plekken waar consumenten (en telers) nieuwe soorten aardappelen proeven en beoordelen. Zo wordt vooraf duidelijk wat de marktpotentie van bepaalde rassen zal zijn.

Combinatie

Het verbouwen van aardappelen kan in Vietnam buiten het rijstseizoen plaatsvinden. Dit betekent dat de telers in deze dalperiode ook inkomen verwerven. 'Growing out of poverty with potato' is een publiek-private samenwerking tussen Fresh Studio, Pepsico Vietnam, Agrico BV en de Dienst Landbouwkundig Onderzoek. Dit consortium combineert lokale expertise met internationaal teeltadvies, en introduceert Nederlandse aardappelrassen met commerciële potentie voor verschillende gebruiksdoeleinden.

Grote koper

"De aanwezigheid van een grote koper zoals Pepsico is belangrijk", aldus Wertheim-Eck. "Het biedt stabiliteit voor de telers. De ondersteuning vanuit de Rijksoverheid met Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV) zorgt ervoor dat wij als projectpartijen iets doen wat je van een private partij in zijn eentje niet kunt verwachten. Een sector die in Vietnam op een laag pitje staat, krijgt over de volle breedte een enorme stimulans."

FDOV
Met de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid stimuleert het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking op het gebied van voedselzekerheid en private sectorontwikkeling in ontwikkelingslanden. RVO voert de regeling uit.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 28-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: