Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Torenhoge prijzen voor alle Spaanse producten

Europa kampt met tekorten, Amerika biedt uitkomst

Het weer in Spanje wordt er niet beter op, weet een Britse handelaar. Met een temperatuur rond de 6 graden Celsius overdag en onder het vriespunt 's nachts in het binnenland van Spanje is het koud. Daarnaast regent het in de belangrijkste teeltgebieden in Murcia, Alicante en Valencia. Dat bemoeilijkt de inventarisatie van de schade door de sneeuw. De gevolgen van de kou blijven merkbaar. Prijzen stijgen snel en peperdure Amerikaanse aanvoer komt op gang.

Amerikanen redden Europa
Door het koufront dat over Europa trekt en de tekorten die ontstaan, resulteren in kansen voor Amerikaanse exporteurs. Een Californische exporteur vertelt vraag te krijgen uit Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland. Wellicht dat Spanje binnenkort aan die lijst toegevoegd wordt. De laatste keer dat Europa zulke tekorten had was in 2005 weet deze exporteur. Slatelers in Arizona worden platgebeld door Europese importeurs, maar de regio is op dit moment ook leverancier aan Noord-Amerika.

De hoge eisen die de Europese retail stelt, speelt de handel wel parten. Een kleine afwijking kan al betekenen dat de producten in Amerika moeten blijven. Daarnaast is er verschil in vraag. Europese supermarkten willen ijsbergsla van rond de 400 gram. Amerikaanse supermarkten vragen 700 tot 800 gram. Niet alleen ijsbergsla is in vraag, ook andere slasoorten en courgettes worden gevraagd door Europa. De transportkosten zijn wel hoog voor het Amerikaans product. Voor luchttransport betaalt een importeur al snel tussen de 2 en 3 euro per kilo. Daar komen heffingen bovenop en ook de wisselkoers zit niet mee.

Minder Franse bloemkool verwacht door dalende temperatuur
De kou heeft niet alleen het zuiden van Europa in haar greep. Ook in Bretagne daalt de temperatuur. 's Nachts daalt het kwik tot net onder het vries punt (-2 tot 4 graden Celsius). Overdag klimt de temperatuur op tot 5 tot 6 graden Celsius. "Daarom verwachten we vanaf week 4 een terugloop in de aanvoer," vertelt The Kampschoer. In de afgelopen dagen was de aanvoer nog goed op peil met vorige week 100.000 tot 140.000 kratten per dag. De prijs schommelde tussen de 7 en 9 euro.

Britten blijven tekorten houden
Door de lage aanvoer uit Zuid-Europa en de hoge vraag in januari ontstaan er tekorten. "Er is verreweg onvoldoende volume om de vraag te beantwoorden, ondanks de inspanningen van telers," vertelt Wilf Whittle van Sharrock Fresh Produce. Ondanks dat er mensen in de sector rondlopen met 40 tot 50 jaar ervaring, hebben ze nog nooit zoiets meegemaakt. "We hebben allerlei kennis en technieken, maar we kunnen het weer niet verslaan." De handelaar merkt wel dat de klanten bereid zijn om de orders aan te passen naar producten die wel voorradig zijn. Positief is dat de mensen gedwongen worden om na te denken over nieuwe dingen en uit hun comfortzone te stappen, aldus de Brit.

De courgettes wisten op social media uit te groeien tot het symbool van deze crisis. De aanvoer wordt al snel beÔnvloed door koeler weer. De volumes zijn minimaal. De prijs stond vrijdag op 5 pond (5,80 euro) per kilo.

De situatie voor verschillende andere producten is ook extreem. Zo zijn er nauwelijks aubergines verkrijgbaar en is de prijs verdrievoudigd door de tekorten. De aanvoer van spinazie uit ItaliŽ en Spanje is nagenoeg stilgevallen. Telers rapporteren verliezen tot 80%. Voor andere bladgewassen als rucola, lamsoor, ijsbergsla, andijvie, little gem, lollo rosso, eikenbladsla, romaine sla en waterkers is de situatie niet veel beter.

Ook de broccolivelden in Murcia zijn bedolven onder een laag sneeuw. Veel telers kunnen de velden niet op om te oogsten. Dat resulteert in hoge prijzen die naar verwachting zullen blijven stijgen gezien de beperkte aanvoer. De aanvoer van paprika's staat ook onder druk. In algemene zin is de kwaliteit gezien de omstandigheden goed. Het volume rode paprika is beperkt, gele en oranje zijn vrijwel niet verkrijgbaar. In vergelijking met die kleuren is de aanvoer van de groene goed. de vraag is goed en de prijzen zullen ook in de komende weken hoog blijven.

De aanvoer van tomaten wordt ook steeds beperkter. In reactie verwacht men hogere prijzen. De losse, Canarische tomaten hebben ook een terugval in. Om aan de vraag te voldoen wordt er eerder geplukt, wat een lichtere kleur tot gevolg heeft. Ook voor de specialties is de aanvoer zeer moeizaam. Er is ook minder aanvoer van komkommers, wat tot prijsstijgingen leidt.

De stijgende prijzen, die de Britse importeur meldt, werden ook opgemerkt door de Spaanse regering. In een recent rapport over de marktsituatie tussen 9 en 15 januari zijn de gevolgen van de kou al zichtbaar. Volgens de autoriteiten is 3.500 hectare beschadigd.Publicatiedatum: 25-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: