Detaillist maakt succesvolle start met zelfbedieningsconcept
Opstart
"Gelukkig pakken de mensen het heel goed op. Het loopt eigenlijk vanzelf en de mensen zijn enthousiast", merkt Erik. Hij heeft zelfs 420 extra klanten kunnen verwelkomen. Dat veroorzaakte natuurlijk wel enige opstartproblemen. De bakjes voor de maaltijden waren plotseling op en er zijn nog weinig referenties voor het inschatten van de hoeveelheid aan producten. Erik: "De productie is nu nauwelijks bij te houden, maar ik verwacht dat over twee à drie weken alles weer op rolletjes loopt."
Inspiratie
Bij de inrichting van zijn nieuwe zaak heeft Erik zich laten inspireren door collega's. "Zes jaar geleden was ik op bezoek bij Wim Landwaart en wist meteen: als er ooit iets moet gebeuren, dan wil ik het ook zo. Zowel de winkelinrichting als de productieruimte erachter zijn heel mooi en goed opgezet." Dat er iets met zijn zaak zou gebeuren, wist Erik al 15 jaar. "We zaten in een klein winkelcentrum dat afgebroken zou worden. Door allerlei bezwaarprocedures van omwonenden heeft dat ruim 10 jaar geduurd. Voor ons betekende dat 10 jaar stilstand omdat wij gedurende die tijd afwachtten met investeren in onze zaak. Desondanks hebben wij gelukkig elk jaar kunnen plussen in de omzet."
Jongens van Jumbo
Het vernieuwde winkelcentrum staat in dezelfde wijk, de mee verhuisde Jumbosupermarkt heeft flink kunnen uitbreiden. Erik ziet dat als voordeel omdat het meer aanloop trekt, daarvan profiteer hij ook. "Ik verwacht een forse omzetgroei ten opzicht van de oude situatie te gaan maken. Heel bijzonder eigenlijk want die jongens van Jumbo doen het heel goed. Ze hebben ook een hele mooie groente- en fruitafdeling. Toch nemen veel klanten de moeite om bij ons te komen." Een ander pluspunt van de nieuwe plek is het grote aantal (150) vrije parkeerplaatsen.
Inrichting
Over de nieuwe winkel is twee jaar goed nagedacht, waarbij Erik is begeleid door een Belgische winkelinrichter. Erik: "Die samenwerking is heel prettig verlopen moet ik zeggen." Vooral de presentatie van de producten in de koeling helpt mee om de omzet te verhogen, is ook de ervaring van collega's van Erik. In de nieuwe situatie heeft Erik de productieruimte daarom verdubbeld van 160m2 naar 320 m2, waardoor hij een veel groter assortiment aan gesneden groenten, rauwkostsalades, tapas, maaltijden en soepen aan kan bieden. Erik doet niet aan blurring. "Ik wil het liefst met mijn eigen vak bezig zijn." Berends groenten- en fruithandel bestaat al 46 jaar, Erik nam 24 jaar geleden de zaak over van zijn ouders.
Voor meer informatie:
Berends
Anjerplein 6
9753 GT, Haren
T: 050-5350334
erik@berendsgroentenenfruit.nl
www.berendsagf.nl