Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Onderzoek naar effecten van koelopslag op Nutri Red

De Nutri Red-wortel is een wortelras dat naast ▀-caroteen ook rijk is aan lycopeen. Daarmee zijn Nutri Red-wortelen een interessant alternatief voor tomaten als bron van lycopeen in een gezond voedingspatroon. 

Het was echter nog onduidelijk hoe de caroteno´de-inhoud van de Nutri Red verandert als de wortel wordt ingevroren.Wetenschappers van het Max Rubner-Instituut (MRI) in Karlsruhe in Duitsland hebben een analyse gemaakt van hoe het verval van caroteno´de verloopt als de wortelen worden ingevroren of worden geblancheerd. Ook werd gekeken naar hoe caroteno´de zich ontwikkelt tijdens koelopslag. De wortelen werden gesneden, geblancheerd, ingevroren met blastvriezers en vervolgens twee jaar lang opgeslagen bij -50░C, -30░C, -18░C en -15░C.

Uit tests bleek dat het gehalte aan β-caroteen, α-caroteen en lute´ne tijdens de twee jaar aan koelopslag gelijk bleef. Het gehalte aan trans-lycopeen nam tijdens koelopslag bij alle temperaturen af. Ondanks de significante afname van trans-lycopeen hadden de stukjes wortel zelfs na een jaar in koelopslag bij -18░ nog steeds een gehalte aan lycopeen dat overeen kwam met sommige tomatenrassen.
Het onderzoek wijst daarmee uit dat de Nutri Red-wortel een goede alternatieve bron van lycopeen kan zijn.

Bron: Behsnilian Diana, Mayer-Miebach Esther, 'Impact of blanching, freezing and frozen storage on the carotenoid profile of carrot slices (Daucus carota L. cv. Nutri Red)', 2017, Food Control, Vol. 73, Part B, pag. 761-767.

Publicatiedatum: 31-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: