Het was echter nog onduidelijk hoe de carotenoïde-inhoud van de Nutri Red verandert als de wortel wordt ingevroren.
Wetenschappers van het Max Rubner-Instituut (MRI) in Karlsruhe in Duitsland hebben een analyse gemaakt van hoe het verval van carotenoïde verloopt als de wortelen worden ingevroren of worden geblancheerd. Ook werd gekeken naar hoe carotenoïde zich ontwikkelt tijdens koelopslag. De wortelen werden gesneden, geblancheerd, ingevroren met blastvriezers en vervolgens twee jaar lang opgeslagen bij -50°C, -30°C, -18°C en -15°C.
Uit tests bleek dat het gehalte aan β-caroteen, α-caroteen en luteïne tijdens de twee jaar aan koelopslag gelijk bleef. Het gehalte aan trans-lycopeen nam tijdens koelopslag bij alle temperaturen af. Ondanks de significante afname van trans-lycopeen hadden de stukjes wortel zelfs na een jaar in koelopslag bij -18° nog steeds een gehalte aan lycopeen dat overeen kwam met sommige tomatenrassen.
Bron: Behsnilian Diana, Mayer-Miebach Esther, 'Impact of blanching, freezing and frozen storage on the carotenoid profile of carrot slices (Daucus carota L. cv. Nutri Red)', 2017, Food Control, Vol. 73, Part B, pag. 761-767.