Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Heel wat wintergroenten zijn momenteel volop beschikbaar"

Zijn alle groenten duurder geworden?

Tholen - Het 'groententekort' houdt de gemoederen voorlopig nog wel bezig. Vooral de courgette speelt een belangrijke rol in veel verschillende media. Waar ze verkrijgbaar zijn, ligt de prijs hoog. Maar zijn nu alle groenten zo duur geworden? Hoe zit het met 'onze eigen wintergroenten' zoals het witlof en de kolen? Zijn die normaal geprijsd of profiteren zij ook van het hogere prijsniveau van de andere producten?

Volop witlof
Vollegrondsgroenten zijn er genoeg, zoals kool en witlof. Een reactie op AGF.nl: "Gelukkig is er volop witlof te verkrijgen. Elke dag vers en van dichtbij. Uitstekend als wintergroente, stamppot en wokgerecht. Als je dat nog niet wist, is dit de gelegenheid", aldus Gerald Langerak, Nieuwe Niedorp.De klokprijzen in België op 23 januari waren:

witloof: 80 cent per kilo
Witte kool 40 cent per stuk
Rode kool: 90 cent per stuk
Groene kool (vijven) 1,10, (zessen) 85 cent
Spruiten: 1 euro per kilo.
Prei: 1,05 per kilo
Knolselderij (zessen) 45 cent per stuk)

Prijzen hoger dan ander jaren
Een Belgische handelaar legt uit: "Deze groentenprijzen zijn eerder normale vergoedingsprijzen voor wintergroenten, uitgezonderd rode en groene kool. Als we de prijzen vergelijken met vorige jaren zijn ze wel flink hoger. Witloof, prei, spruiten en knolselder kenden de laatste jaren echter extreem lage prijzen ten gevolge van de zachte winters bij een hoge productie."

Sofie Lambrecht: volg het ritme van de seizoenen
Bij BelOrta worden er voldoende andere groenten aangevoerd. Sofie Lambrecht schrijft op LinkedIn dat er momenteel heel wat wintergroenten volop beschikbaar zijn bij de veiling. "Spruitjes, witloof, savooi-, witte en rode kool, prei, paddenstoelen, Chinese kool, maar ook vergeten groenten als aardpeer, raap en pastinaak." Ze vervolgt: "Geen zin om de hele winter kolen te eten? Geen probleem want in de winter bieden Belgische producenten ook kropsla, andere slasoorten en tomaten aan. Dankzij de hierin gebruikte modernste teelttechnieken krijgen wij als consumenten de luxe om jaarrond lekkere producten van eigen bodem te eten. Koop de volgende weken lokaal en seizoensgebonden groenten en fruit. Leef even terug op het ritme van de seizoenen en je zal beloond worden met goede smaak en onevenaarbare versheid."
 
Pierre Wind koopt goedkope spruiten
Pierre Wind vroeg zich bij Omroep West af of nu alle groenten duurder zijn geworden of alleen de groenten uit Spanje? Hij vraagt het aan groenteboer Rick Mos. "Heel veel groenten zijn duur, maar niet alles. Het goedkoopste wat ik nu heb zijn spruitjes." Daar gaat Pierre mee aan de slag in zijn keuken. Klik hier voor het filmpje van Omroep West.

Publicatiedatum: 24-1-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Nog iets wat Sofietje heeft vergeten te vermelden en zeker een aanrader in deze koude dagen: appelschijfjes met bloedworst of appelmoes met spek, best van Jonagold appels met als dessert een Conference peer gestoofd in rode wijn met slagroom!
Derwael Tony, Borgloon - 24-1-2017 18:15:40


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: