Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
President Moldavië wil af van verdrag met EU

Rusland heft boycot Moldavië niet op

Een Russische delegatie bezoekt deze week Moldaviƫ. Op het programma staan inspecties van bedrijven. De Russen zijn echter niet bereid om de sancties tegen het land volledig op te heffen, zolang het associatieverdrag met de EU van kracht is.

De Moldavische president Igor Dodon kondigde het bezoek van de Russische autoriteiten aan. Na de inspecties kunnen de bedrijven weer toegang krijgen tot de Russische markt. Hoewel de boycot dus niet volledig opgeheven zal worden, kan de lijst met bedrijven die wel toegang hebben tot de Russische markt uitgebreid worden.

De president heeft Rusland laten weten dat zijn partij, de PSRM, een verzoek zal indienen om het associatieverdrag naar de prullenmand te verwijzen als de partij de grootste wordt bij de verkiezingen in 2018. "Ik heb er al eerder op gewezen dat we tegen het associatieverdrag met de EU zijn. Deze overeenkomst heeft Moldaviƫ geen voordelen opgeleverd. We hebben Rusland als afzetmarkt verloren en de export naar Europa is gedaald. Ik heb niets gekregen door het verdrag te tekenen. Als de PSRM wint in de volgende verkiezingen, zal dit verdrag waarschijnlijk van tafel gaan," aldus president Dodon.

Rusland boycotte de import van groenten en fruit uit Moldaviƫ op 21 juli 2014. Op 1 augustus van dat jaar werd ook een importheffing ingesteld. Hoewel de link niet direct gelegd werd, werden deze stappen genomen nadat het land het verdrag met de EU tekende.

Publicatiedatum: