Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cédric Geens, W. Jonckheere:

"Het werd tijd dat Spaanse telers een goede prijs krijgen"

Tholen - De aanvoer van groenten en fruit uit Spanje leek altijd zo gemakkelijk, maar het zal de komende jaren steeds moeilijker worden om de juiste volumes te verkrijgen. "Dit jaar is al een goed voorbeeld, alhoewel we nu ook met tekorten zitten vanwege het extreme weer. Toch is het al langer zichtbaar dat het aantal telers in Spanje afneemt vanwege de te hoge kosten en de te lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Het werd tijd en is fijn om Spaanse telers dit seizoen eens een goede prijs te kunnen geven. Je ziet namelijk dat onze markt dit gewoon kan betalen", stelt Cédric Geens van importeur W. Jonckheere.

Te lage prijzen
Hij geeft aan dat de prijzen voor Spaanse groenten de laatste jaren erg laag liggen. "Te laag zelfs. Vroeger, toen ze nog hun eigen goedkope munteenheid hadden, was het voor Spanje allemaal nog betaalbaar. Met de invoering van de euro gingen alle kostenposten omhoog. Energie, loon en allerlei andere zaken werden steeds duurder. De groenten daarentegen stegen niet mee in verhouding met de kosten. Dat is nu zichtbaar. Voor ons kwam de euro veel minder hard aan dan voor Spanje. Jaar na jaar komt er minder aanbod uit Spanje naar Nederland en België, omdat het niet meer rendabel is voor velen. Het is een probleem geworden. Of wij moeten meer gaan betalen, of deze trend zal zich doorzetten de komende jaren."



Herstel
De prijzen liggen dit jaar extreem hoog, mede door het klimaat. "Je ziet dat de consumenten hier even schrikken, maar toch snel weer herstellen. Men heeft hier namelijk voldoende geld om een goede prijs te geven. Waarom dit niet eerder gebeurd? De consument is gewend aan de te lage prijzen, ze raken helemaal verward als daar iets in wijzigt. Velen snappen de situatie ook niet. Er moet eens worden verteld dat de telers daar te weinig ontvangen. Paprika voor een euro per kilo kan echt niet. We moeten meer geld geven voor voeding de komende jaren!"

Geen woekerprijzen meer dit seizoen

Volgens Cédric zal het huidige groententekort nog wel aanhouden. "Het weer heeft veel schade aangericht, dat zal nog wel even te merken zijn. We zijn natuurlijk heel afhankelijk van Spanje in de winter, dus het is niet zo makkelijk ergens anders te halen. De prijzen zullen naar verwachting meer reguleren, maar ze zullen niet laag meer worden. Geen woekerprijzen meer voor Spaanse groenten dit seizoen."

Voor meer informatie:
Cédric Geens
W. Jonckheere SPRL
Werkhuizenkaai 112
1000 Brussel
Tel: +32 - 22426103
Fax: +32 - 22451079