Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Van Dam vindt Europese resolutie citrusimport te ver gaan

De importmaatregelen op citrus die worden voorgesteld in een resolutie van het Europees Parlement richten zich op het voorkomen van de invoer van de Afrikaanse fruitmot en Citrus Black Spot. Beide organismen kunnen aanzienlijke schade in de citrusteelt veroorzaken. In de resolutie wordt onder andere een specifieke koude behandeling voorgeschreven voor de bestrijding van de Afrikaanse fruitmot. Het betekent dat exporterende landen aan strengere eisen moeten voldoen en kan inhouden dat de import van sinaasappelen uit landen buiten de Europese Unie minder wordt. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken vindt dat de voorgestelde maatregelen te ver gaan. Dat schrijft hij in een reactie op vragen uit de Tweede Kamer.

Van Dam vindt dat het de verantwoordelijkheid van derde landen is om garanties af te geven met betrekking tot vrijwaring van de Afrikaanse fruitmot in citrus en niet moet worden voorgeschreven hoe die landen dat moeten doen. Internationaal verschillen de meningen over de doelmatigheid en effectiviteit van verschillende methodes, maar derde landen zullen zelf moeten beslissen op welke manier ze de fruitmot bestrijden. Er zijn de laatste jaren alternatieve methodes ontwikkeld om de benodigde garanties af te kunnen geven, die de handel minder hinderen.

Het Europees Parlement heeft met het in werking treden van het verdrag van Lissabon meer invloed gekregen op het gebied van Plantgezondheid. De bevoegdheid tot het geven van advies is gewijzigd in medebeslissingsbevoegdheid bij besluiten over wetgeving. De Europese Commissie beraadt zich nu over de importmaatregel voor citrus en zal de resolutie van het Europees Parlement in beraad nemen. Van Dam gaat zich er voor inzetten dat naast de specifiek beschreven koude behandeling er een mogelijkheid moet zijn om meerdere methodes toe te passen om de Afrikaanse fruitmot te bestrijden. Hij gaat daar bij de Europese Commissie voor pleiten.

bron: Ministerie van Economische Zaken

Publicatiedatum: 23-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: