Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het is niet aan de politiek om te bepalen of een middel wel of niet goed is"

Verzoek tot uitstel herbeoordeling toelating MH

Organisaties en bedrijven uit de Nederlandse uiensector verzoeken dringend tot uitstel van de Europese herbeoordeling van MH. "Gezien het cruciale belang van MH voor de uiensector is het voor ons niet te billijken als de herbeoordeling vanwege procedurele redenen niet tot een volwaardige inhoudelijke toets kan komen", zo melden ze op een bericht van de website Hollland Onion Associations:

"De ui is een voorname pijler voor de Nederlandse agro business. Het areaal van bijna 33.000 hectare zaaiuien levert een uienoogst op van ruim 1,5 miljoen ton. Hiervan is meer dan 90% bestemd voor de wereldwijde export naar ruim 120 landen, met een waarde van zo'n half miljard euro. Nederland is, met een export aandeel van 15 tot 20%, de grootste speler op de wereldmarkt. Een lang exportseizoen en de bereikbaarheid van verre exportbestemmingen staat of valt met de beschikbaarheid van een goede kiemremmer. Daarvoor zijn nu alleen kiemremmers op basis van de actieve stof maleïne hydrazide (MH) geschikt.

Volksgezondheid staat hoog in het vaandel bij GroentenFruit Huis en LTO Nederland. Wij zijn dan ook voorstander van een frequente herbeoordeling van de toelating van werkzame stoffen door daarvoor bevoegde onafhankelijke instanties. Daarbij kan voortschrijdend wetenschappelijk inzicht uitwijzen dat een stof om een reden als voedselveiligheid of milieu een beperkte of geen herregistratie meer krijgt. MH dreigt nu echter om procedurele redenen de toelating te verliezen. Eind oktober 2017 zal de huidige Europese toelating voor maleïne hydrazide (MH) aflopen. Momenteel ligt in de EU een concept reviewrapport van de EFSA ter discussie voor. Naar verwachting zal in maart een stemming plaatsvinden onder de lidstaten over de toelating van MH na oktober 2017.

In haar opinie over de toelating van MH meldt EFSA dat bij de aanvraag voor de toelating informatie ontbreekt. Het Europese toelatingsproces biedt echter geen mogelijkheid meer om de door EFSA gesignaleerde ontbrekende informatie aan te leveren. Het daarvoor vereiste – onderbouwende - onderzoek is reeds gestart. De daaruit voortkomende gegevens zijn naar verwachting eind 2017 gereed, welke na gedegen analyse tevens beoordeeld dienen te worden. Er zijn momenteel geen volwaardige alternatieven beschikbaar voor MH. De uiensector blijft continue innoveren om een goede, gezonde en betrouwbare kwaliteit te kunnen blijven leveren en om op gebied van duurzaamheid een herkenbaar Nederlands gezicht te laten zien. Als sector zetten wij ons er dagelijks voor in om dit waar te maken, voor een gezond perspectief van onze sector."

De Zeeuwse kamer
De toelating van MH houdt de uiensector volop bezig. In het programma 'De Zeeuwse Kamer' van Omroep Zeeland waren Gijsbrecht Gunter (Comité uienhandel GroentenFruit Huis) en Lindert Moerdijk (MSP Uienhandel) uitgenodigd hier hun licht over te laten schijnen. "De uien kennen nog een echte vrije markt en de teelt is de laatste jaren rendabel gebleken voor telers. Daarom is de sector ook zo hard gegroeid, de export blijft maar groeien", vertelt Lindert Moerdijk. 

"Met onze locatie in Nieuwdorp zitten we middenin het teeltgebied en tegen de haven aan. Maar liefst 80% van onze uien kunnen we via de haven van Vlissingen exporteren. In een rustige week exporteren we vijftig containers, maar in een drukke week gaan er ook wel meer dan honderd containers weg. Zo grillig is die markt", geeft de uienexporteur aan.

Met die groei zou het over kunnen zijn als kiemremmer maleïne hydrazide (MH) niet wordt wordt toegelaten. "Het middel wordt om de zoveel jaar beoordeeld, wat een prima zaak is. Maar wat er nu gebeurt, is dat EFSA in een heel laat stadium aanvullende vragen heeft gesteld aan de toelatingshouder. Er is onvoldoende tijd voor om die vragen te beantwoorden, met het gevolg dat men met het voorstel komt om het middel helemaal niet toe te laten en het middel vanaf oktober 2017 niet meer op de markt laat komen," schetst Gijsbrecht de huidige procedure. . Dat kan volgens ons niet gebeuren en daarom zetten wij in om de toelatingshouder de tijd te geven om dat onderzoek goed te doen en kundig te laten plaatsvinden

In maart komt het voorstel in stemming bij de Europese Commissie. "Het zou catastrofaal zijn. Het heeft enorme gevolgen, zeker voor Zeeland.. Want dan ben je in januari klaar met uien sorteren, omdat ze daarna niet meer geschikt zijn voor export en 95% van de uien die in Nederland geteeld worden, gaan weg voor export. Dan staan er gelijk 1.500 mensen op straat en hebben we een dik probleem", concludeert Lindert. 

Gijsbrecht roept om om inhoud en proces van elkaar te scheiden. "We krijgen enorme warme reacties en ook moties en Kamervragen vanuit de politiek. Je moet je als politiek niet met de inhoud gaan bemoeien, hoe verleidelijk het ook is. Het kan niet zo zijn dat de politiek gaat beslissen of een middel wel of niet goed is. Dat hebben we organisaties voor. Maar als de procedures niet goed zijn, moet de politiek daar wel op aansturen!"

Publicatiedatum: