Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Mr. Jan Verhoeven, Wille Donker Advocaten

Concurrentiebeding: je krijgt wat je afspreekt

Op 10 januari 2017 deed het Gerechtshof Den Bosch uitspraak in een geschil over een concurrentiebeding dat was opgelegd aan een handelaar in groenten en fruit die overstapte naar een concurrent van zijn werkgever (link naar de uitspraak)

De tekst van het concurrentiebeding verbood de werknemer om werkzaam te zijn in heel Nederland. In de procedure kwam vast te staan dat de werkgever de werknemer tijdens het dienstverband had gezegd dat het beding de werknemer niet verbood om te werken in een bepaalde vestigingsplaats. Toen de werknemer vertrok en ging werken voor een concurrent  in die betreffende vestigingsplaats, werd hij toch aangepakt door zijn voormalige werkgever in verband met overtreding van het concurrentiebeding. De werkgever baseerde zich daarbij op de tekst van het beding: heel Nederland. Die vlieger ging niet op. Als je als werkgever meldt aan de werknemer dat het concurrentiebeding een beperktere strekking heeft dan de tekst die ooit is overeengekomen, dan mag de werknemer op die uitleg en toezegging vertrouwen. Volkomen logisch.

De uitspraak geeft dus niet aan dat een concurrentiebeding in de branche geen betekenis heeft. Maar als je als werkgever zelf de betekenis beperkt door aan te geven dat de werknemer meer ruimte heeft dan er letterlijk staat, dan is de werkgever aan die zelf aangegeven uitleg en toezegging gebonden. De les uit deze uitspraak ligt voor de hand: een concurrentie- en/of relatiebeding moet helder worden geformuleerd. Maak je tijdens het dienstverband nadere afspraken of doe je toezeggingen over een beperktere strekking van het beding, dan moeten die ook helder worden vastgelegd.

Mr. Jan Verhoeven, advocaat bij Wille Donker advocaten in Alphen aan den Rijn

Publicatiedatum: 20-1-2017

  

Reacties:


Correct vastleggen is altijd beter. Maar hier lijkt mij de les juist dat iets niet persé op papier hoeft te staan om toch gebonden te zijn of recht te hebben.
Leo Roest, Lekkerkerk - 25-1-2017 8:54:37


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: