Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
#courgettecrisis trending topic

Huidig groententekort nog maar het topje van de ijsberg?

Tholen - Momenteel zijn er nog geen extreme groententekorten, maar er wordt wel verwacht dat bepaalde groenten de komende weken steeds minder goed verkrijgbaar zijn. Bepaalde slasoorten worden momenteel zelfs geÔmporteerd uit Amerika en Egypte. Hoewel vrijwel alle gewassen in Spanje en ItaliŽ getroffen zijn door de kou is het de courgette die de show steelt. De groente is trending topic op Twitter onder de #courgettecrisis. Dat de courgette zo snel tot een trending topic kon uitgroeien is mede te danken aan de lege schappen in Britse supermarkten.

                                 

Spanje: citrus

In Spanje zetten telers echter alles op alles om zoveel mogelijk citrus te oogsten voordat de vorst toeslaat. Telers vrezen dat de kou de oogst zal beschadigen, nadat van de clemenules al een groot deel verloren ging. De laatste van de clementines zijn in de laatste dagen geoogst. De kou heeft echter ook gevolgen voor de latere variŽteiten.

VK: Topje van de ijsberg

In het Verenigd Koninkrijk was de courgette deze week een belangrijk onderwerp, maar ondertussen zijn er wat groenten bijgekomen als gespreksonderwerp. Tomaten en bladgroenten en diverse anderen zitten ook in een crisis. Er wordt gesproken over enorme tekorten. Slechts 25 tot 30% van wat er normaal beschikbaar is, ligt nu in de schappen. Prijzen zijn maal vier gegaan. De verwachting is dat deze situatie nog maar 'het topje van de ijsberg' is", meldt Dailymail.co.uk

VK: Import uit de VS
BBC heeft een artikel geschreven voor de consumenten en legt uit waarom er een tekort is aan verschillende groenten. BBC sprak deze week ook met verschillende handelaren in New Covent Garden. De AGF-handelaren gaven aan dat ze moeite hadden om aan de vraag te voldoen en van plan waren om bepaalde groenten uit de VS te importeren.Nederland: tekorten in restaurants
Door een mislukte oogst van Spaanse bladgroenten kampen Amsterdamse restaurants met grote tekorten aan sla en courgette. Dit meldt napnieuws.nl. James Muller, ober van restaurant Termarsch & Co aan de Amsterdamse Vijzelstraat, schudt misprijzend zijn hoofd. "Kijk eens naar deze little gem sla, dat ziet er toch raar uit? Alle kroppen die we de laatste weken uit Spanje binnenkrijgen zijn dun en rot van binnen." Ook de biologische winkel Organic verderop in de Vijzelstraat ondervindt hinder van de Spaanse misoogsten. ''Wij hebben sinds anderhalve week geen courgettes meer'', zegt Bas Verver van Organic, terwijl hij het geld in de kassa's telt. "Binnenkort krijgen we weer courgettes uit ItaliŽ, maar we merken wel dat de prijs met een euro per kilo gestegen is."

Nederland: groenteboer berekent niet door
Groenteboer Arjan Klarenbeek uit Barneveld heeft, net als andere groenteboeren, te maken met groententekorten. Tegen het RD vertelt hij dat hij de hoge prijzen niet doorberekent. "Ik ga de hogere inkoopprijzen niet doorberekenen. Je kunt toch geen 2 euro vragen voor een komkommer? Als je dat doet, ligt je voorraad er na twee weken nog steeds. We nemen het verlies voor lief. Gelukkig hebben we hier in Barneveld trouwe klanten en ik probeer ervoor te zorgen dat ze niets merken van de hogere handelsprijzen."

BelgiŽ: nog hogere prijzen
Sla en veldslaprijzen zijn verder gestegen in BelgiŽ. Deze ochtend waren de klokprijzen voor sla 1,05 en veldsla 21 euro per kilo. De prijzen in supermarkten stijgen niet altijd evenredig met de marktprijzen, ook omdat er al lopende prijsafspraken zijn. Lollo Bionda springt er toch wel uit met een stukprijs van Ä1.75 vandaag aan de klok. Prijs is blijven stijgen naarmate week vorderde. Andere slasoorten zijn tamelijk duur geprijsd maar niet extreem gegeven het feit dat het midden januari is.

Publicatiedatum: 20-1-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Ook voldoende rodekool.
jaap gootjes, Zuidschermer - 21-1-2017 10:48:34


En uiteraard als SALADE groente !
Gerald Langerak, Nieuwe Niedorp (email) - 20-1-2017 14:01:08


Gelukkig is er volop WITLOF te verkrijgen. Elke dag VERS en van DICHTBIJ. Uitstekend als wintergroente, stamppot en wok gerecht. Als je dat nog niet wist is dit de gelegenheid.
Gerald Langerak, Nieuwe Niedorp (email) - 20-1-2017 13:23:56


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: