Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse citrusexport kampt met lage vraag Russische markt

In de eerste weken van het nieuwe jaar is de Russische vraag naar Turks citrus gedaald als gevolg van een overaanbod op de markt. Volgens Natela Tanyol van Uçak Kardeşler beschikt Rusland nog over ruime voorraden citrus. "De vraag naar importfruit is dan ook klein op dit moment en dit heeft lage prijzen tot gevolg," legt de woordvoerster van Uçak uit, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de export van sinaasappelen, mandarijnen en citroenen.

In de aanloop naar de feestdagen was de vraag groot. In Rusland worden er in de feestperiode, die tot 9 januari duurt, traditioneel veel sinaasappelen en mandarijnen gegeten. Exporteurs exporteren nog steeds naar Rusland maar de meeste Russische consumenten geven de voorkeur aan lokaal geteeld fruit en dat is nog in overvloed aanwezig.



Voor Uçak leveren de lage prijzen echter weinig problemen op. Het bedrijf heeft een prijsbeleid waarbij het de prijzen zo laag mogelijk houdt. De winstmarges ondervinden momenteel nog geen gevolgen van de slechte Russische markt. 

De huidige graperfruitmarkt is stabiel, maar naar dit fruit is doorgaans veel minder vraag dan naar sinaasappelen. Een bijkomend probleem is de concurrentie van zoetere rassen uit China.



De markt voor citroenen is ook stabiel maar ook de vraag naar citroenen is kleiner dan die naar sinaasappelen. Op de mandarijnenmarkt is een overaanbod ontstaan, evenals op de sinaasappelmarkt.

Ondanks de huidige situatie is 2016 een beter jaar dan 2015. De voornaamste reden hiervoor is dat de handelsbeperkingen tussen Turkije en Rusland opgeheven zijn. Turkse bedrijven mogen weer citrus, groenten en tomaten exporteren. 2016 was echter een minder goed jaar dan 2014, vertelt Tanyol.



Voor bedrijven zoals Uçak is de toenemende concurrentie van Egypte een groot probleem. "Egyptische bedrijven werken met prijzen die lager dan die van ons zijn en er is ook weinig verschil in kwaliteit. Zelfs al zou dat wel zo zijn, zou dat op de Russische markt niets uitmaken. De economische situatie in Rusland is slecht en consumenten zullen automatisch kiezen voor goedkoop citrus, zelfs als dat kwalitatief slechter is dan ons product," aldus Tanyol.


Het verwerkings- en exportbedrijf Uçak Kardeşler werd in 1970 opgericht. Momenteel heeft het bedrijf faciliteiten in Izmir, Mersin, Antalya en Manisa-Alashir. Uçak Kardeşler is een grote speler binnen de Turkse fruitexportsector en is al meerdere malen onderscheiden met de Aegean Exporters' Association Award. Uçak beschikt bovendien over alle relevante certificaten, zoals GlobalGAP.
 
For more information:

Ms. Natela
Tel: 90 232 743 34 34
UCAK Kardesler
Email: info@ucakkardesler.com.tr
www.ucakkardesler.com.tr
Publicatiedatum: