Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Bezoek op de groothandelsmarkt van Beijing

De groothandelsmarkt van Beijing in China is gigantisch. Het bedrijf levert aan 20 miljoen consumenten. Op de zes vierkante kilometer zijn 1.799 stafleden werkzaam en wordt per dag zo'n 36.000 ton verhandeld. De producten komen niet alleen uit China, maar worden van over de hele wereld aangevoerd.

Klik hier voor een fotoverslagOp zaterdag 14 januari werd de faciliteit bezocht door een delegatie van MacFrut, waar kennis werd gemaakt met onderdirecteur Gu Zhaoxue. De prijzen worden bepaald door de vrije markt, maar worden wel in de gaten gehouden door de overheid. Hierdoor kunnen de prijzen worden beïnvloed, zodat ze niet teveel kunnen zakken en daardoor telers in de problemen kunnen brengen.

Klik hier voor een fotoverslag


De delegatie wordt door een gids rondgeleid. De deelnemers stapten in kleine voertuigen en werden direct naar de importstand gereden. Bij de importeur was fruit van over de hele wereld aanwezig, waarbij met name het aandeel aan Chileens fruit groot was. Chili levert kersen en nectarines, terwijl de VS appelen levert. De Chileense nectarine-rassen betroffen witte nectarines en Super Queen.

Klik hier voor een fotoverslag


De delegatie zag hier ook een pallet met Italiaanse Sweeki-kiwi's. De importeur had ook wat Italiaanse Uni-kiwi's. "We hopen in de toekomst meer samen te kunnen werken met Italië," zei Zhaoxue. De onderdirecteur hintte daarbij naar het feit dat er momenteel weinig Italiaanse groenten en fruit beschikbaar is. Totdat er sprake is van een handelsovereenkomst tussen China en Italië over fruitsoorten als kiwi's, zal deze situatie echter aanhouden.

"We zijn na Rungis in Parijs de tweede grootste groothandelsmarkt ter wereld. Als de huidige uitbreiding is afgerond, zullen we echter de allergrootste zijn. We werken met 36.000 ton aan groenten en fruit per dag. Gisteren hadden we vanwege de aankomende Chinese jaarwisseling echter een piek van 21.000 ton aan groenten en 22.000 ton aan fruit."

Klik hier voor een fotoverslag

Gu Zhaoxue, onderdirecteur van de groothandelsmarkt van Beijing.

Volgens Zhaoxue zijn er op dit moment twee trends gaande. Aan de ene kant de ontwikkeling van aantrekkelijke en functionele verpakking en aan de andere kant de fruitimport van meer dan 40 verschillende landen. De groothandelsmarkt is onderdeel van een netwerk met 14 andere markten die verspreid zijn over heel China. Samen wordt er groenten en fruit verhandeld dat afkomstig is van een areaal van 3 miljoen hectare. 80% van al de groenten en fruit in Beijing loopt via dit netwerk. Binnen de infrastructuur van het netwerk zijn 5.558 ondernemingen actief.

De groothandelsmarkt werd met slechts 15 werknemers opgezet in 1988. Vandaag de dag heeft het bedrijf een omzet van meer dan €520 miljoen. Het bedrijf heeft meer dan 270 machines in bezit die de producten distribueren. Ook wordt er sinds kort online handel gedreven. "We zoeken steeds meer naar hoge kwaliteit. Iedereen die iets wil verkopen moet daarom gecertificeerd zijn. Elke vrachtwagen moet de juiste papieren hebben. Ook is voedselveiligheid erg belangrijk. We voeren met name bij inkomende goederen inspecties uit," aldus Zhaoxue

Het geïmporteerde AGF lijkt op wat op Italiaanse groothandelsmarkten wordt aangetroffen. De verpakking is in orde en bevat alle benodigde informatie over oorsprong, oogst en ras. Bij de groenten en fruit die van China zelf afkomstig is, lijkt er echter sprake te zijn van een gigantische sector waarbij verpakking en kwaliteit van ondergeschikt belang zijn.

Klik hier voor een fotoverslagDe delegatie was met name onder de indruk van de enorme volumes Savooiekool. Er werden handmatig vrachtwagens uitgeladen, waarbij de krattenstapels een paar meter hoger waren dan de vrachtwagens. Men was echter minder te spreken over de kwaliteit. Alles leek rommelig, chaotisch en niet erg hygiënisch. 

Publicatiedatum: 20-1-2017

  

Reacties:


het fotoverslag doet het niet.
bernadette kapteijn, bleiswijk (email) - 23-1-2017 14:24:41


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: