Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Toename productie en export Poolse groenten en fruit

Volgens gegevens van het Poolse Centrale Statistiekbureau bedroeg de fruitproductie van het land in 2016 zo'n 4,5 miljoen ton. Het jaar ervoor was dat nog 4,1 miljoen ton. De stijgingen golden voor bijna alle fruit behalve voor aardbeien. De opmerkelijkste stijging werd genoteerd voor frambozen. 

De groentenproductie nam toe van 3,8 tot 4,4 miljoen ton en de grootste toenames werden geregistreerd voor kool, wortelgroenten en komkommers. Geraamd wordt dat de productie van kasgroenten steeg van 1 tot 1,02 miljoen ton. De uitbreiding van de Poolse AGF-oogst werd vergezeld door een productiedaling in de meeste EU-landen. In de EU werden de opmerkelijkste dalingen gemeten voor industriŽle tomaten, perziken en nectarines. Er was ook sprake van een lagere appel- en perenproductie, maar de citrusoogst zal groter zijn in 2016/17.

De oogsttoename werd vergezeld door een stijging van de totale productie van verwerkte groenten en fruit van 2,32 miljoen ton in 2015/16 tot 2,40 miljoen ton in 2016/17. De totale productie van groenten- en vruchtensappen steeg van 1,75 tot een record van 1,83 miljoen ton.

Het volume van geŽxporteerde verse groenten en fruit zou in 2016/17 zo'n 1,76 miljoen ton kunnen bereiken, vergeleken met de 1,67 miljoen ton van vorig seizoen. De grotere buitenlandse verkoop beÔnvloedt bijna alle soorten groenten, waaronder kool, wortelen en bieten en wat betreft fruit voornamelijk frambozen, pruimen en kersen. De appelexport kan op het niveau van ongeveer 1 miljoen ton blijven hoewel dit ook zal afhangen van de verkoop aan Wit-Rusland, dat na de introductie van het Russische embargo de belangrijkste bestemming is voor Pools fruit en vele andere tuinbouwproducten. Verwacht wordt een aanzienlijke exportstijging van appelen naar andere markten voornamelijk China, India, Vietnam en Noord-Afrika, maar dit zal op de korte termijn niet het geval zijn voor het Midden-Oosten. 

De totale export van verwerkte groenten en fruit zou de 1,67 miljoen ton kunnen bereiken, vergeleken met de 1,60 miljoen ton vorig seizoen. De stijging van de buitenlandse verkoop zal bijna alle verwerkte producten beÔnvloeden, en de sterkste toename zou zijn voor de export van diepgevroren groenten, fruit en sappen. Doordat de voorraad van 2015/16 is verkocht, wordt er een exportstijging verwacht voor appelsapconcentraat. De algemene daling van de importprijzen van de meeste tuinbouwproducten zal de totale omzet van de export van deze categorie reduceren van 2,51 tot 2,41 miljard euro.

De import van tropisch fruit, die meer dan 90% van het totale importvolume van vers fruit vertegenwoordigt, zal op ongeveer 1,35 miljoen ton blijven staan. De citrusimport zal toenemen en de nectarine-, kiwi- en perzikimport zal afnemen als gevolg van hogere importprijzen. Er wordt geen aanzienlijke verandering geraamd voor de bananenimport. De stijging van de totale groentenproductie zal leiden tot een importreductie van bijna alle soorten groenten.


Publicatiedatum: 27-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: