Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toename productie en export Poolse groenten en fruit

Volgens gegevens van het Poolse Centrale Statistiekbureau bedroeg de fruitproductie van het land in 2016 zo'n 4,5 miljoen ton. Het jaar ervoor was dat nog 4,1 miljoen ton. De stijgingen golden voor bijna alle fruit behalve voor aardbeien. De opmerkelijkste stijging werd genoteerd voor frambozen. 

De groentenproductie nam toe van 3,8 tot 4,4 miljoen ton en de grootste toenames werden geregistreerd voor kool, wortelgroenten en komkommers. Geraamd wordt dat de productie van kasgroenten steeg van 1 tot 1,02 miljoen ton. De uitbreiding van de Poolse AGF-oogst werd vergezeld door een productiedaling in de meeste EU-landen. In de EU werden de opmerkelijkste dalingen gemeten voor industriële tomaten, perziken en nectarines. Er was ook sprake van een lagere appel- en perenproductie, maar de citrusoogst zal groter zijn in 2016/17.

De oogsttoename werd vergezeld door een stijging van de totale productie van verwerkte groenten en fruit van 2,32 miljoen ton in 2015/16 tot 2,40 miljoen ton in 2016/17. De totale productie van groenten- en vruchtensappen steeg van 1,75 tot een record van 1,83 miljoen ton.

Het volume van geëxporteerde verse groenten en fruit zou in 2016/17 zo'n 1,76 miljoen ton kunnen bereiken, vergeleken met de 1,67 miljoen ton van vorig seizoen. De grotere buitenlandse verkoop beïnvloedt bijna alle soorten groenten, waaronder kool, wortelen en bieten en wat betreft fruit voornamelijk frambozen, pruimen en kersen. De appelexport kan op het niveau van ongeveer 1 miljoen ton blijven hoewel dit ook zal afhangen van de verkoop aan Wit-Rusland, dat na de introductie van het Russische embargo de belangrijkste bestemming is voor Pools fruit en vele andere tuinbouwproducten. Verwacht wordt een aanzienlijke exportstijging van appelen naar andere markten voornamelijk China, India, Vietnam en Noord-Afrika, maar dit zal op de korte termijn niet het geval zijn voor het Midden-Oosten. 

De totale export van verwerkte groenten en fruit zou de 1,67 miljoen ton kunnen bereiken, vergeleken met de 1,60 miljoen ton vorig seizoen. De stijging van de buitenlandse verkoop zal bijna alle verwerkte producten beïnvloeden, en de sterkste toename zou zijn voor de export van diepgevroren groenten, fruit en sappen. Doordat de voorraad van 2015/16 is verkocht, wordt er een exportstijging verwacht voor appelsapconcentraat. De algemene daling van de importprijzen van de meeste tuinbouwproducten zal de totale omzet van de export van deze categorie reduceren van 2,51 tot 2,41 miljard euro.

De import van tropisch fruit, die meer dan 90% van het totale importvolume van vers fruit vertegenwoordigt, zal op ongeveer 1,35 miljoen ton blijven staan. De citrusimport zal toenemen en de nectarine-, kiwi- en perzikimport zal afnemen als gevolg van hogere importprijzen. Er wordt geen aanzienlijke verandering geraamd voor de bananenimport. De stijging van de totale groentenproductie zal leiden tot een importreductie van bijna alle soorten groenten.

Publicatiedatum: