Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
PLU-codes: dit betekenen de stickers op groenten en fruit

Je hebt ze vast al wel eens gezien: de kleine stickers op appelen, bananen etc. waarop een vier- of vijfcijferig nummer te zien is. Maar weet je ook waar deze zogenaamde PLU-codes voor staan?

Wat zijn PLU-codes?
De afkorting PLU staat in het Engels voor 'price look-up'. In eerste instantie zijn deze codes voor de caissière, die dit nummer in de kassa ingeeft en zo de juiste prijs boekt. Zo heeft bijvoorbeeld een appelras een bepaalde code, hebben gele bananen weer een andere code dan groene enzovoort. De IFPS, de International Federation for Produce Standards, is verantwoordelijk voor het maken van de PLU-codes.

Wat betekenen de PLU-codes?
Lange tijd ging het gerucht dat je als klant precies aan de PLU-code van een product zou kunnen zien of dit product genetisch werd veranderd. Een vijfcijferig nummer dat met 8 begint zou hier de aanwijzing voor zijn. Het klopt weliswaar dat codes die beginnen met het cijfer 8 ooit als markering voor genetisch veranderde levensmiddelen bedoeld waren, maar inmiddels wordt echter ook organisch geteeld groente en fruit met zulke PLU-codes gekenmerkt. Er zijn groente- en fruitsoorten die voorzien zijn van PLU-codes die beginnen met 83 of 84 maar wel organisch geteeld zijn. 

Levensmiddelen waarvan de PLU-code met het cijfer 9 begint zijn met zekerheid biologisch geteeld. Viercijferige codes die met een 3 of 4 beginnen zouden er echter op moeten wijzen dat de groente of het fruit met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstbemest geteeld werd.

Publicatiedatum: 25-1-2017

  

Reacties:


Bij vragen over toepassing, verkrijgen etc.

Contact Frug I Com www.frugicom.nl

Harrij Schmeitz
Programmanager Frugicom &
Vice Voorzitter IFPS
Harrij Schmeitz, Zoetermeer - 25-1-2017 15:25:29


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: