Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Schoondermark, Nature's Pride:

"Ook Nederland en Duitsland ontdekken groene asperges"

Tholen - De Europese aspergemarkt maakt momenteel de overschakeling van het Peruaanse naar het Mexicaanse seizoen. "Mexico is van eind januari tot medio april aan de markt en Peru levert nagenoeg jaarrond. Alleen zie je tijdens het Mexicaanse seizoen dat de volumes zo groot zijn dat Peru niet mee kan met de prijzen. Traditioneel zijn deze seizoenswisselweken de lastigste van het jaar", vertelt inkoper Joost Schoondermark van Nature's Pride.

"De aanvoer van Peruaanse asperges lag in 2016 zo'n 10% lager als het jaar ervoor. Dat heeft afgelopen jaar zijn effect gehad op de prijzen. De vraag was vrij grillig, - met name vanuit de Verenigde Staten - en gecombineerd met de wisselkoers maakte dat de asperges tot een relatief duur product. De prijzen lagen gemiddeld op een hoger niveau dan in 2015", vertelt Joost. "Nu het Peru-seizoen ten einde loopt en Mexico begint, zijn de prijzen naar een erg hoog niveau gestegen. Ik verwacht dat begin februari de prijzen aanzienlijk lager zijn en de beschikbaarheid van half februari tot en met einde maart erg goed gaat zijn."



Volgens de inkoper zin de vooruitzichten voor het Mexicaanse seizoen goed. "Men is door het warme decemberweer 10-14 dagen later gestart, maar de verwachtingen zijn goed. Wereldwijd neemt de vraag naar asperges toe. Zo zijn Aziatische landen steeds meer de asperge aan het ontdekken. Deze landen betalen over het algemeen goed. De producties in Peru hebben de afgelopen jaren redelijk stilgestaan, maar er is er in 2016 veel in het noorden aangeplant wat je over 2-3 jaren in de markt gaat zien. De vraag is of het aanbod de groei van de markt kan bijbenen. Vooralsnog lag de focus vanuit Mexico hoofdzakelijk op de Verenigde Staten, maar de vraag is of men zich nu ook meer op andere markten zal gaan richten. Verder zie je een productieland als Spanje, dat vanouds vooral op het Europese seizoen gericht was, stappen zetten om het seizoen te verlengen."

De populariteit van de importasperges is volgens Joost onverminderd groot. "Wereldwijd zijn groene asperges een groot item. Nederland en Duitsland zijn vanouds erg gefocust op witte asperges, maar gaan ook steeds meer de groene asperges ontdekken. Binnen Europa ligt verder de consumptie in Scandinaviƫ, het Verenigd Koninkrijk en Spanje op een hoog niveau, maar zie je dat de consumptie in andere Europese landen ook toeneemt. Feestdagen zijn altijd 'booming' voor de asperges. Ook afgelopen Kerst was de vraag weer enorm. Met Pasen maakt het nogal uit of die feestdagen vroeg of laat vallen in verband met de aanwezigheid van de Europese asperges."

Voor meer informatie:
Joost Schoondermark
Nature's Pride
Honderdland 611
2676 LV Maasdijk
 T: +31174519079 |
Joost.Schoondermark@naturespride.nl
www.naturespride.eu