Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koning Winter houdt sector in greep:

Gestolen courgettes, grote verliezen en aangepaste menu's

Tholen - Het winterse weer houdt de Europese groenten- en fruitsector in haar greep. De gevolgen van de sneeuwval in Spanje en Italië werken diep door in de sector. Gisteren berichtten we over lege schappen in Britse supermarkten, maar daar houdt het niet op. In Londen werden pallets courgettes gestolen, ook vannacht sneeuwde het aan de Spaanse Costa Blanca en in Italië zitten de telers met de handen in het haar. Nederlandse telers staan nog niet te springen over de situatie. Turkse exporteurs zien de prijzen ook oplopen. En natuurlijk staat Twitter vol met indrukwekkende foto's van de sneeuwval.


Bron: Al-Arbuli SCA - Twitter

Handelaren proberen product uit Marokko en Tunesië te krijgen. Met de Turkse aanvoer is het lastiger. Een Britse importeur vertelt dat er product uit Turkije geïmporteerd werd dat de MRL-grenzen van de EU overschreed. Er wordt ook verder gekeken: ijsbergsla uit de VS en paprika uit Mexico worden ingevlogen.


Bron: Alcachofa de Espana - Twitter

Grote tekorten verwacht in Italië
Volgens een rapport van Aiipa-IV Gamma gaat het winterse weer ook serieuze problemen geven voor de industrie. Men houdt er rekening mee dat de aanvoer voor de verwerkende industrie zelfs stil kan vallen. Koning Winter regeert met ijzige hand vooral in Centraal- en Zuid-Italië. De uitzonderlijke sneeuwval in die gebieden heeft gevolgen voor de teelt van onder andere rucola. Lamsoor en spinazie hebben zwaar te lijden. Daarnaast vertraagt de kou de groei van andere gewassen. Dat betekent dat de vertragingen in de aanvoer langer zullen aanhouden en maakt het lastig om te voorspellen wanneer de situatie weer normaal is.

In Noord-Italië worden grote problemen met de aanvoer van lamsoor verwacht. Die problemen zullen de komende weken aanhouden. De aanvoer van ijsbergsla is door overstromingen in Spanje ook moeizaam.


Bron: Viveros Caliplant - Twitter


Bron: Viveros Caliplant - Twitter

In de regio Bari, Apulia, is de schade enorm. Een handelaar vertelt dat de volledige venkel- en courgetteoogst verloren is gegaan. Voor peterselie, selderij en andere gewassen worden verliezen van 20 tot 50% gemeld. Door de lage aanvoer zijn de prijzen op de markt gestegen. "De sneeuw is gesmolten en daardoor konden we de eerste schade opnemen," vertelt een handelaar. De bladgewassen zijn volledig verloren gegaan onder het gewicht van de sneeuw en door de vorst. "Het is onzeker wat de gevolgen zijn voor de nieuwe productie, die in maart/april op de markt moet komen." Volgens Italiaanse media wordt er gespeculeerd met de prijzen, maar de handelaar wijst deze berichten resoluut van de hand. "We zullen zoveel mogelijk verkoopbaar product van de velden halen en de hogere prijzen helpen ons om de schade te compenseren. De kleinere volumes betekenen dat slechts aan 20% van de vraag voldaan kan worden. Voor veel retailers is de situatie nog onzeker, maar ze kunnen de schade niet negeren."


Bron: Angel G.S. - Twitter

In het zuidoosten van Sicilië is 60% van de courgetteproductie verloren gegaan. Ook de tomatenteelt werd geraakt. Het huidige tekort in aanvoer en de daarmee gepaard gaande stijgende trend in de prijzen wordt veroorzaakt door het kleinere areaal. Veel mensen zijn vergeten dat vorig seizoen erg slecht was met een gemiddelde prijs voor cherrytomaten van 60 tot 70 cent. Dat resulteerde in faillissementen binnen de sector en een scherpe daling in areaal.



Bron: FrutasMoraEspartinas - Twitter


Bron: FrutasMoraEspartinas - Twitter

Pak sneeuw in Spanje
De situatie in verschillende Spaanse regio's is zorgelijk. De temperatuur in Granada kelderde deze week van 17 graden Celsius op dinsdag naar 6 graden Celsius op woensdag. De sneeuw viel in die regio mee in vergelijking met foto's uit Murcia. "Er was al te weinig handel en dit wordt nog veel erger de komende dagen," vertelt een handelaar.

Spaanse velden eerder deze week. Bron: VEG-UK Ltd - Twitter


Niet alleen vorst en sneeuw spelen de Spaanse sector parten. Bron: VEG-UK Ltd - Twitter

Aan de Costa Blanca is de situatie ook zorgelijk. In de hele regio is sneeuw gevallen, zelfs in plaatsen als Torrevieja, waar normaal nooit sneeuw valt. De sector was de schade van voor de kerst nog niet te boven. Broccoli- en bloemkoolplanten waren al weggespoeld en nu is ook de nieuwe aanplant beschadigd. Voor de sla betekende de regen en de kou een enorme prijsstijging.

In Valencia maken de citrustelers zich zorgen over de gevolgen voor de tweede helft van het seizoen. Ook groenten als bonen en artisjokken worden bedreigd. De schade kan grote schade toebrengen aan de sinaasappeloogst, zo meldt de Valencian Association of Agriculture (AVA). De telers hoopten op betere prijzen in de tweede helft van het seizoen, maar de vorst kan die hoop doen bevriezen.


Bron: VEG-UK Ltd - Twitter

Voor bepaalde fruitbomen kan de lagere temperatuur echter ook positief zijn. De AVA roept de regering op om in te grijpen en dreigt al met protesten als steun uitblijft. In algemene cijfers wordt gesproken over een verlies van 20% van de oogst.

Turkije profiteert van hogere prijzen
Turkse exporteurs zien de prijzen ook stijgen en zien dit als een goede kans voor de export. Tomaten, courgettes en aubergines zijn fors duurder geworden. Hieronder een overzicht

Product Price week 1 / per quantity Price today / per quantity
Courgette 8 euros / 5 kg 15 euros / 5 kg
Tomatoes 7 euros / 5 kg 10-13 euros / 5 kg
Aubergine 10-11 euros / 6 kg 20 euros / 6 kilos

De Turkse lira is gedaald ten opzichte van de euro, wat export extra aantrekkelijk maakt. Een handelaar vertelt aanvraag te krijgen uit Scandinavië en Nederland. "De handel loopt heel vlot," aldus een exporteur. Hij vertelt normaal 1 tot 2 vrachtwagens met tomaten te landen voor Nederland en Zweden. Nu staat de teller op 5 vrachtwagens per week.


Bron: VEG-UK Ltd - Twitter

De sneeuwval in Oost-Europa resulteert echter ook in vertragingen op de weg. Bij de grensposten Kapıkule en Hamzabeyli (tussen Turkije en Bulgarije) en Ipsala (tussen Turkije en Griekenland) werd de doorgang vertraagd door de sneeuw. Door de sneeuw strandden vrachtwagens bij de grensovergangen. Het Rode Kruis voorzag de chauffeurs, waarvan sommigen enkele dagen vast stonden, van voedsel en dekens.


Bron: Belsan - Twitter


Bron: Belsan - Twitter


Bron: Belsan - Twitter

Britse cateraars naar supermarkt, courgettes gestolen
Een Britse handelaar vertelt dat de groothandelsmarkten in het land genegeerd worden door horecaleveranciers. De prijzen in de supermarkten zijn aantrekkelijker dan die op de groothandelsmarkten. Citrus laat ook prijsstijgingen zien, maar niet zo sterk als sla, aubergines en courgettes. "Ik hoorde gisteren dat er drie pallets courgettes zijn gestolen bij een depot in Londen. Als je bedenkt dat drie pallets courgettes een waarde hebben van 11.000 pond en je het product snel kunt verkopen, begrijp je dat het voor criminelen aantrekkelijk is om groenten te stelen om snel aan geld te komen," vertelt een handelaar.



Menukaarten bij grote restaurantketens worden aangepast aan de situatie. Normaal worden de nieuwe menu's weken van te voren bedacht, maar nu worden de kaarten snel aangepast. Prei, courgette, paprika, aubergine worden vervangen voor witte kool, rode kool, savooie kool, peen aardappel en pastinaak. "De situatie zal nog 6 tot 8 weken aanhouden en de tekorten blijven bestaan. Onze Spaanse leverancier mailde dat hij 9 pallets broccoli verscheept had, terwijl we 26 pallets besteld hadden."


Bron: VEG-UK Ltd - Twitter

De situatie is ook voor de Britse handel zorgelijk. Een handelaar vertelt enkele grote klanten te zijn verloren omdat het niet meer aan de contracten kon voldoen. Met een beroep op 'force majeur' en de berichten in de media over de situatie in Spanje besloot het bedrijf niet langer verlies te kunnen maken op de producten. Dat resulteerde in ieder geval in één dagvaarding door een grote klant en multinational.

Geen euforie onder Nederlandse telers
Nederlandse telers profiteren momenteel slechts beperkt van de hogere prijzen. "Alles wat je hebt, kun je verkopen, maar veel aanbod hebben we op het moment niet", vertelt sla-teler Paul Leenheer. "Het grootste deel van de teelt is al verkocht. Die prijzen staan vast. Je kunt niet even bijspringen – was het maar zo!" Ook Nico Kooijman merkt dat er momenteel vele interesse is voor zijn andijvie en krulandijvie. "Het groeit hier ook veel langzamer, dus veel aanbod hebben we niet. Een paar pallets per dag misschien. Dat loopt in het voorjaar pas weer op. Maar als er in Spanje nu gepoot wordt, hebben ze over 5 à 6 weken weer product."



In de winkel gaan kroppen ijsbergsla inmiddels voor twee euro over de toonbank. Teler Henk van Doorne uit 's-Gravenzande heeft er zo'n 80.000 kroppen sla in zijn kas staan, maar dat is nog geen 160.000 euro. "Vorig jaar kreeg ik 15 tot 18 cent per krop, nu is de prijs per krop 55 tot 60 cent. Ik kan nu het financiële gat van vorig jaar dichten met deze prijzen, want voor 15 cent kun je geen krop telen", vertelt hij. Henk vertelt dat het geen zin heeft om nu nog zijn hele kas vol slaplantjes te zetten. "Een klein plantje doet er al snel 8 weken over voordat het een volgroeide krop is. Tegen die tijd is de markt allang weer anders en profiteer ik niet meer van die goede prijs die ik nu krijg. "


Bron: cmesjo - Twitter

Ieren voeren druk op Spanje op
Een Ierse handelaar vertelt de druk op de Spaanse leveranciers te hebben opgevoerd, maar dat werkt nu niet meer: "De afgelopen weken hebben we onze Spaanse leveranciers onder druk gehouden om onze bestellingen uit te voeren, wat ze ook hebben gedaan. We hebben al aangegeven dat er met bepaalde gewassen problemen waren maar nu gaat het om alle producten. Onze leveranciers kunnen alleen aan onze bestellingen proberen te voldoen door producten om hen heen op te kopen."

"Aubergines en courgettes zijn moeilijk te vinden," vervolgt de handelaar. "Bijna niet in Spanje en de Italiaanse tunnelproductie werd vorige week door sneeuw getroffen. Marokko heeft wat productie, maar ze kunnen niet aan heel Europa leveren. De producten zijn te krijgen en alles heeft zijn prijs, maar 20-30 euro voor een doos van 5kg is niet te doen. Ook de tomatenprijzen zijn torenhoog. Bij sla lijkt het nog mee te vallen maar de prijs is wat hoog. Wortelen, rapen en pastinaak, die in Ierland en het Verenigd Koninkrijk worden geteeld, doen het goed, maar de mensen willen paprika's, tomaten, ijsbergsla, komkommer en broccoli. Al deze Spaanse producten zijn er gewoon niet."

Canada: spotgoedkope aanvoer uit Mexico
Door een goed seizoen in Florida en Mexico is er veel aanbod uit deze regio's. Een Canadese importeur vertelt: "Na de hoge prijzen van vorig jaar hebben veel telers meer aangeplant in de hoop meer geld te verdienen. Dat resulteert in een dramatische situatie op de Canadese markt voor paprika, aubergine en tomaten. Ik krijg aanbiedingen uit Spanje van paprika's tegen 25 dollar, terwijl ik ze uit Mexico kan importeren tegen 2 dollar. We hopen dat de balans terugkeert en we wat geld kunnen verdienen."



Ook koud weer in VS
Ook in de VS kampt de teelt met koud weer. Daardoor is onder andere de aanvoer van courgettes lager dan normaal, zo vertelt een handelaar. Overigens is volgens deze handelaar de aanvoer uit Mexico ook beperkt. Daarmee spreekt hij zijn Canadese collega tegen die zegt spotgoedkope courgettes te importeren. De Amerikaanse importeur wijkt daarom uit naar aanvoer uit de Dominicaanse Republiek en Honduras. Dat seizoen loopt van november tot mei.