Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tanith Freeman, Dutoit

Klimaatverandering medebepalend bij keuze nieuwe rassen

De fruitsector is veranderd. Men kan niet meer volstaan met het aanplanten van wat rassen om deze naar de Britse en Europese markt te exporteren. Naast de groeiende volumes en de veranderende smaak van consumenten speelt ook klimaatverandering tegenwoordig een grote rol. Rassen die het 20 jaar geleden goed deden, zijn niet langer winstgevend. Hoe passen Zuid-Afrikaanse telers zich aan deze veranderende omstandigheden aan? Om aan de vraag te kunnen beantwoorden, heeft Dutoit zijn seizoen verlengd door zijn hard- en steenfruitproductie uit te breiden.

Tanith Freeman met Piet Bosman, bedrijfsleider bij Excelsior Farm

Dit heeft bij kersen tot een derde seizoen voor het premium ras Cherry Time geleid. "Cherry Time is goed ontvangen op de markt en vult het gat totdat de aanvoer uit Chili op gang komt. Gedurende het korte seizoen leveren we de kersen per zee- en luchtvracht aan onze klanten," vertelt Tanith Freeman, manager productontwikkeling bij Dutoit.

Exotische producten zoals avocado en granaatappel zijn tegenwoordig helemaal 'in' maar Dutoit geeft er de voorkeur aan fruit te telen dat van oudsher goed gedijt in deze regio. Appelen zijn de ruggengraat van Dutoit Agri. Hoewel het bedrijf zich georiënteerd heeft op ander fruit, beperkt het zich toch liever tot zijn traditionele producten.

"De veranderende internationale appelmarkt en de introductie van nieuwe rassen oefenen druk uit op de traditionele Zuid-Afrikaanse sector, die zich in toenemende mate op nieuwe markten richt. "We willen nieuwe rassen ontdekken en ontwikkelen. Hierbij moeten we rekening houden met zaken als klimaatverandering, houdbaarheid en consumentenvoorkeuren. Het experimenteren met nieuwe rassen is een proces dat in ons klimaat vele jaren in beslag neemt. Desondanks zijn we benieuwd naar de resultaten die we de komende tien jaar zullen behalen. Het selecteren van de juiste rassen is een lastig proces," legt Tanith uit.

Om zich beter op innovatie te kunnen richten, is Dutoit de samenwerking aangegaan met internationale bedrijven zoals het Franse IFORED om een internationale consortium op te richten voor het testen en commercialiseren van appelen met rood vruchtvlees. Dutoit Agri was het eerste Zuid-Afrikaanse bedrijf dat zich aansloot bij IFORED SAS. De ontwikkeling van deze rassen wordt door deskundigen beschouwd als één van de belangrijkste van de afgelopen decennia. De nieuwe rassen onderscheiden zich door hun uiterlijk en smaak en worden een aantal dagen voor Gala geoogst en de pluk loopt door totdat het Fuji seizoen aanbreekt. De uitgebalanceerde smaak varieert van zoet tot kruidig en het vruchtvlees is geel, oranje, rood of roze.

Dutoit heeft ook al veel tijd en energie gestoken in het premium ras SweeTango, waarvan de Universiteit van Minnesota de exclusieve rechten bezit. SweeTango appelen worden uitsluitend in de beste productieregio's geteeld om de kwaliteit te kunnen garanderen. Samen met zijn Zuid-Afrikaanse partners Tru-Cape en Fruitways heeft Dutoit de gelegenheid gekregen om deze unieke appel te testen. Aangezien het ras eind januari geplukt wordt, kan het op de markt gebracht worden op een moment dat er weinig aanvoer van kwaliteitsappelen is. Dutoit werkt al tien jaar samen met de Franse appelproducent Pomanjou, die de marktrechten voor het ras HoneyCrisp bezit. Dutoit heeft de exclusieve rechten voor de teelt van dit ras in Zuid-Afrika. Het bedrijf exporteert naar Pomanjou en levert het ras ook aan de lokale markt.

Goede internationale samenwerking is van groot belang. Dutoit neemt voortdurend deel aan onderzoeksprojecten en introduceert onderzoeksinitiatieven op lokaal niveau. "Klimaatverandering is een bepalende factor bij de keuze voor een nieuw ras en vanuit de sector wordt hier veel onderzoek naar gedaan. De Westkaap zal steeds warmer en droger worden en in de toekomst zullen we rekening moeten houden met ongebruikelijke weersomstandigheden. De laatste tien jaar hebben we al een daling van het aantal koude uren vastgesteld."

Om als bedrijf ook in de toekomst concurrerend te blijven, is het kiezen van de juiste rassen cruciaal, aangezien deze keuze bepalend zal zijn voor de komende 20 jaar. "We zijn er trots op dat we dynamisch zijn en innovatieve methoden implementeren om jaarlijks ruim 250.000 ton kwaliteitsfruit te kunnen produceren, distribueren en vermarkten. Dutoit Agri is al 120 jaar actief in de sector. In deze tijd heeft ons bedrijf waardevolle ervaring opgedaan en zijn kwaliteit en efficiëntie verbeterd. Het feit dat we al zo lang bestaan, betekent dat we een stabiel bedrijf zijn dat over een goede infrastructuur beschikt en in staat is zich aan te passen aan veranderingen in de fruitsector," besluit Tanith.


Voor meer informatie:
Tanith Freeman
Dutoit
Tel: + 27 23 312 3136
Email: tanith@dutoit.com
www.dutoit.com
Publicatiedatum: