Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Versmarkt laat jaarlijks lichte groei van schorsenerenconsumptie zien

Tholen - Cijfers van het CBS laten een opvallende teruggang in het areaal aan schorseneren zien. Ten opzichte van 2015 is het areaal afgenomen met 42%. Het CBS maakt echter geen onderscheid in industrieel, gangbaar en bioteelt areaal. Onder de (bio)consument vindt de schorseneer echter nog altijd stijgende aftrek, zeker wanneer de supermarkt dat mooi geflowpackt aanbiedt, vertelt bioteler Dennis van de Weerd. "Ook aandacht in de supermarktblaadjes doet wonderen, als daar een receptje instaat neemt het een vlucht in afzet." Vaak worden dat soort acties ingezet met behulp van de tussenhandel.



Dennis merkt elk jaar een lichte groei in de versmarkt. "De gangbare industriƫle teelt is inderdaad flink terug aan het lopen. Dat komt doordat diverse bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt mogen worden en omdat het in het buitenland goedkoper kan. De cijfers maken echter geen onderscheid in conventioneel en bioteelt. Daarentegen zien we in de versmarkt elk jaar een lichte groei. Alleen komen er daardoor geen grote hectares bij. De biologische versmarkt is niet zo heel groot." Dennis blijft dus zeker doorgaan met de teelt. "Schorseneren is een interessante teelt, het past mooi in de vruchtwisseling en als je de markt nog steeds ziet groeien dan moet je er niet mee stoppen."



Over het algemeen mogen vergeten groenten als schorseneer op steeds meer belangstelling rekenen. "Zeker op dit moment in de 'groentenkomkommertijd'", vertelt Dennis. "De schorseneer heeft echter de pech dat het wel even duurt voordat je daar een maaltje van klaar hebt."



Het schillen van schorseneren is namelijk een lastig werkje. Er komt een kleverig melksap vrij wat de schorseneer vroeger de bijnaam keukenmeidenverdriet opleverde. Een andere bijnaam is winterasperge (of armeluisasperge). De schorseneer is een typische wintergroente met de grootste aanvoer in december januari en februari.

Voor meer informatie:

Mts van de Weerd-Hakvoort
Dennis van de Weerd
Bronsweg 41
8222 RB Lelystad
M: 06 53352268
info@weerdpompoenen.nl