Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chilenen verwachten een kleinere avocado-oogst

Over twee maanden loopt het Chileense avocadoseizoen af. Het productievolume is hetzelfde als het vorig seizoen, wat echter betekent dat het aanvankelijk geraamde volume van 210 miljoen kilo niet wordt gehaald. Telers denken dat er in totaal een volume wordt geoogst van tussen de 180 en 190 miljoen kilo. Hiervan wordt 125 tot 130 miljoen kilo geëxporteerd.



"De plantages hebben minder kilo's per hectare opgeleverd. Bij het begin van het seizoen waren de prijzen hoger dan normaal. Veel telers hebben zodoende van die prijstrend gebruik willen maken door het fruit eerder dan normaal te oogsten. Gelukkig heeft dit geen gevolgen voor de kwaliteit van het fruit gehad. Er is nu in ieder geval tot het einde van maart genoeg fruit voor export. De volumes van deze periode zullen echter wel lager liggen dan vorig jaar," aldus Sebastián Vallejos van Agricom.



In de afgelopen jaren hebben zich een aantal ontwikkelingen op de Europese markt voorgedaan. De toename in aanbod van avocado's vanuit andere producerende landen heeft de vereisten voor dit fruit veranderd. "We hebben veel aanpassingen moeten doorvoeren. Het grote aanbod uit Peru en andere producerende landen heeft invloed gehad op de vraag van de consument. Als we echter de markt vergelijken met de situatie van vijf of zes jaar geleden, kun je over het algemeen een stijging in prijzen zien. De omzet is daardoor groter geworden voor telers, wat deze sector een stuk interessanter heeft gemaakt," zegt Vallejos.



Wegens aanhoudende droogte in de afgelopen jaren is het totale areaal voor avocado's met meer dan 40% afgenomen. "Vroeger hadden we 35.000 hectare, maar nu niet meer dan 19.000 hectare. Dit komt door droogte en klimaatverandering. Ondanks dat zien producenten dat de avocadoteelt lucratief is. Ze zoeken daarom naar meer land om aan te planten, hoewel het areaal aan beschikbare grond vrij beperkt is," legt Vallejos uit.



De vraag naar avocado's neemt toe in zowel de gevestigde markten als in de markten in opkomst. Chili zoekt daarom voortdurend naar oplossingen voor deze beperkingen. "Als telers zoeken we naar nieuwe gebieden. Ook boeken we vooruitgang in het onderzoek naar zaden. We zoeken de avocadorassen die de meeste weerstand kunnen bieden tegen de beperkingen van Chili. Volgens ons is dat de manier waarop deze sector in Chili zich weer kan ontwikkelen," zegt Vallejos tot slot.

Voor meer informatie:
Sebastián Vallejos
Agricom
Publicatiedatum: